Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny servicedesk har inrättats i kommunhuset i Vellinge. Thomas Jarbo (i mitten) är kommunens it-chef. ”Här kan vi hjälpa anställda att komma igång och arbeta trots attacken”, säger han. Foto: Fredrik Svenningsson

Vellinge kommun återgår till papper och penna efter hackerattacken

Uppdaterad
Publicerad

Hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry har slagit ut stora delar av Vellinge kommuns digitala system. Frånvaro i skolan, journalskrivning, bibliotekslån, lönesystem – allt har blivit omöjligt att sköta digitalt.

– Vi får ta fram papper och penna, säger kommunens it-chef Thomas Jarbo.

Attacken är inte riktad mot Vellinge kommun utan mot it-leverantören Tietoevry, men påverkar ändå många anställda och boende i kommunen. På fredag är det utbetalning av löner till de kommunanställda. Det ska gå, enligt kommunen, men än vet de inte hur.

– Jag vet att det finns olika alternativ för att lösa det, säger Thomas Jarbo.

Krismöten under helgen

Under helgen har krismötena avlöst varandra och på måndagen finns teknisk support på plats i kommunhuset för att hjälpa de anställda. Gamla skrivare som inte är kopplade till nätverket har plockats fram och personalen får hjälp att jobba via mobiltelefonernas internetuppkoppling.

– Det innebär också mer fysiskt uppsökande för att säkerställa att alla mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.