Falsterbohalvön Foto: Lars Bygdemark, Vellinge kommun

Vellinge kommun välkomnar efterlängtad vall mot havet

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommun får lov att bygga skyddet som ska säkra Skanör-Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken och Kämpinge mot förhöjda havsnivåer. Ett beslut som kommunen välkomnar.

– Det är ett mycket glädjande besked. Vi har arbetat länge med frågan och det är prioriterat för kommunen att få till stånd skyddet. Det är en viktig trygghets- och säkerhetsfråga för de som bor och verkar i de utsatta områdena men också viktigt för fortsatt utveckling av kommunen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, Vellinge kommun, i ett pressmeddelande på torsdagen.

En stor del av Vellinges invånare är bosatta i Skanör-Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken och Kämpinge. En omfattande del av bebyggelsen i dessa områden ligger på nivåer lägre än tre meter över havets nuvarande medelvattennivå. Kommunen har därför haft frågan om att skydda befintlig bebyggelse högt upp på agendan under många år.

Dagens dom var efterlängtad.

Redo att börja bygga

– Skönt att vi nu fått det här beskedet. I huvudsak så är domen vad vi hoppades på. Skyddet behövs redan idag och vi kommer att starta upp arbetet så fort som möjligt, säger Anna Möller, samhällsbyggnadschef i Vellinge kommun.

Kommunen står i startgroparna för projektering av skyddet i sin helhet och förbereder för att kunna påbörja den första deletappen i norra Skanör. Om beslutet inte överklagas, siktar kommunen på att börja bygga skyddsvallen under 2021-22. För att finansiera projektet kommer kommunen att söka bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt från EU.

Kommunens ansökan fick avslag i några mindre delar. Bland annat en sträcka omedelbart norr om väg 100 och väster om Ljunghusen. Domstolen har även meddelat ett villkor som innebär att kommunen ska avsätta ett större naturområde öster om Skanör som skyddat område. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.