Carina Wutzler (m) kommunalråd Foto: SVT

Vellinge lägger vantarna på statsbidrag för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Sverigedemokraterna drev på fredagen genom beslutet att Vellinges statsbidrag till boende för ensamkommande ska användas till annan verksamhet.

Den infekterade frågan avgjordes på extrainsatt möte i kommunstyrelsen. Frågan avgjordes efter votering. Med röstsiffrorna 8-5 vann Moderaternas förslag med stöd av Sverigedemokraterna omröstningen.

– Det tillfälliga bidraget förändrar inte ansvarsfrågan, och dessa individers möjlighet att slutföra påbörjad gymnasieutbildning finns kvar. Att det är ett tillfälligt bidrag innebär också att detta inte skulle innebära någon långsiktig lösning för de berörda individerna, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Vellinge får drygt 900.000 kronor av staten för att möjliggöra för ensamkommande som fyllt 18 år, eller blivit uppskrivna i ålder, att bo kvar i kommun för att slutföra gymnasiestudier. Men dagens beslut innebär att pengarna ska användas till annan verksamhet – ”övergripande integrations –och etableringsarbete”, som det står i beslutet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Nya Lisan röstade emot och hade ett gemensamt yrkande, att bidraget skulle gå till ideella föreningar som arbetar med stöd för ensamkommande asylsökande över 18 år.

Flera av de ensamkommande ungdomarna riskerar nu att bli hemlösa, enligt kritikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.