Foto: Jessica Gow/TT

Vellinge tappar förstaplatsen som bästa skolkommun

Uppdaterad
Publicerad

Fem år i rad har Vellinge toppat listan över bästa skolkommun – men nu halkar kommunen ner till plats 33. Detta efter att årets undersökning ändrats. Båstad tappar en placering, från fjärde till femte bästa skolkommun i landet.

Efter fem år i topp puttas nu Vellinge ner från tronen på Lärarförbundets rankning av bästa skolkommun. Värmländska Torsby går om och Vellinge hamnar på plats 33.

Bästa skolkommun i Skåne är Båstad på en femte plats.

Nytt sätt att mäta

Årets rankning är inte jämförbar med tidigare års. Från och med i år har Lärarförbundet tagit bort tre kriterier som gäller elevernas resultat, eftersom de tar hänsyn till elevernas familjebakgrund.

Istället vill Lärarförbundet att fokus ligger på vad kommuner och skolor gör. Tanken är att kommuner med hög andel välbeställda, högutbildade familjer inte ska få ”gratispoäng” i rankningen.

– Det som slår igenom mest i elevresultaten är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Det är ingen faktor en kommun med lätthet kan påverka, och därför har vi valt att rensa de tre kriterier som påverkas mest av socioekonomiska faktorer. Skolan har ett jätteviktigt kompensatoriskt uppdrag, men det är uppenbart att olika kommuner har olika stora utmaningar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till TT.

”Kommer tveklöst påverka”

Hon tror att förbundets rankning får större tyngd nu i tider då många kommuner står inför kännbara ekonomiska neddragningar.

– Vi hävdar att den kommun som inte vågar sätta sin skola först biter sig själv i svansen. Det kommer tveklöst att påverka kommunens möjlighet att utvecklas, att vara attraktiv som inflyttningskommun, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundets skolrankning

Lärarförbundets rankning bygger på officiell statistik och statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Ett par kriterier väger extra tungt: lärartäthet och andelen utbildade lärare.

Några av de andra kriterierna är sjuktal bland lärarna, lärarlöner, resurser till undervisning, andel barn i förskola och fullföljd gymnasieutbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.