Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaj Andersson har inga problem med att temperaturen i hyreslägenheten i Vellinge blir en grad lägre än tidigare. ”Men det får inte bli för mycket”, säger han. Hör fler reaktioner i videon. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Vellingebostäder sänker värmen i vinter: ”Man får ta på sig en tröja”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli kallare hos Vellingebostäders hyresgäster. De höga gaspriserna gör att det kommunala bostadsbolaget sänker värmen från 21 till 20 grader i vinter.

– Hellre sänkt värme än höjd hyra, säger Marie Svensson, som bor i en av bostadsbolagets alla lägenheter.

Spelar en grad någon roll? I klippet ovan hör du fler boende om vad de tycker om kallare lägenheter.

”Hellre sänkt värme än höjd hyra”, säger Marie Svensson som bor i en av Vellingebostäders hyresrätter och som passande nog nyss investerat i nya, varma filtar. Foto: Carolina Svalbacke

I Vellinge används i huvudsak biogas för att värma bostäder, vilket är ovanligt. I spåren av höga gaspriser riskerar Vellingebostäders energikostnader att öka med flera hundra procent.

Med temperatursänkningen, som berör omkring 2 000 hyresgäster, hoppas man kunna dra ner mängden gas, men den åtgärden kommer inte att räcka. Vellingebostäders vd Christer Tedestål hoppas därför på nationellt stöd.

– För vår del handlar det om att vi i dagsläget köper gas för 6,5 miljoner och kan riskera att efter årsskiftet behöva köpa samma mängd gas för 25 miljoner, säger han.

”Förhandlar aldrig om temperaturer”

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med ungefär hälften av de kommunala bostadsbolagen i Skåne. De flesta säger att de inväntar förhandlingar med Hyresgästföreningen. Det är hittills bara Vellingebostäder som har gått ut med att de sänker inomhustemperaturen för sina hyresgäster i vinter.

Men temperaturen är inget Hyresgästföreningen förhandlar om.

– Vi förhandlar aldrig om temperaturer, det är reglerat i lagstiftningen, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara 20-24 grader. Det är riktlinjer som gäller både hyresrätter och bostadsrätter.

Temperaturen får inte vara lägre än 18 grader långvarigt, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.