Stulen skoldator kan bli dyr för eleven

Publicerad

Den elev som blir bestulen på sin dator riskerar att bli ersättningsskyldig.
– Det är rektorn på varje skola som bestämmer vem som betalar för datorn, säger Niklas Anderberg, gymnasiechef i Malmö stad.

Som vi berättat tidigare är stölder av elevdatorer utanför skoltid ett omfattande problem i Skåne. Exempelvis på Latinskolan i Malmö inträffar det flera gånger i månaden.

De flesta elever får låna en dator av skolan när de börjar gymnasiet. Denna ska användas för att underlätta skolarbetet. Men skulle den bli stulen kan de själv få betala för en ny dator.

– Det är en tuff smäll, speciellt när man inte har så mycket pengar som student, säger studenten Adam Rämmal.

Men Niklas Anderberg vid Malmö stad hänvisar till att eleverna skriver på ett kontrakt som visar att man ska hålla koll på utrustningen.

– Vi kommer överens med eleverna att de ska hålla koll på sin dator. Har de inte gjort det får man betala, säger Niklas Anderberg.

Kan bli dyrt

Det är rektorn som bestämmer om det är oaktsamhet eller inte. Skulle rektorn besluta att eleven får betala kan det gå på hemförsäkringen om eleven har en. Den kostnaden brukar hamna på cirka 1500 kronor.

Men om eleven inte har råd med detta?

– Eleven tar på sig ett ansvar när man får ett så exklusivt verktyg i skolan, säger Niklas Anderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer