Regionrådet Anders Åkesson (MP) är den som är högst ansvarig för primärvården i Skåne och han säger att han välkomnar brevet från läkarna. Foto: SVT/TT

”Vem ska ta hand om patienterna när läkarna inte orkar mer?”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön har blivit en risk för patientsäkerheten. Det skriver 573 läkare i den skånska primärvården i ett öppet brev. Läkarna vill se satsningar och ändringar i vården. Regionrådet Anders Åkesson (MP) säger att han delar oron och välkomnar uppropet.

– Jag är själv orolig, säger han

– Arbetsmiljön är mycket ansträngd, många medarbetare mår dåligt och detta går självklart ut över patienterna, säger Fredrik Modig som är en av läkarna bakom upproret.

– Region Skånes vision ”Livskvalitet i världsklass” går stick i stäv med den nuvarande situationen inom primärvården, både för medborgare och medarbetare. Detta kan inte fortgå.

Läkare inom primärvården har under en längre tid haft en dialog med Region Skånes politiker. Men det har inte hänt nåt och nu har läkarna tröttnat.

I sitt brev pekar de på att antalet sjukskrivna läkare snabbt ökar. Verksamhetscheferna omsätts snabbt och det dåliga journalsystemet och den växande administrationen gör att läkarna belastas hårt.

Per Jonsson och Fredrik Modig är två av läkarna som står bakom det öppna brevet. ”Arbetsmiljön är mycket ansträngd och detta går självklart ut över patienterna, säger Fredrik Modig” Foto: SVT/Kenneth Sundin

Därför ställer nu läkarna en rad krav:

– Mer pengar för att bättre kunna ta hand om patienterna.

– Nytt journalsystem som kan effektivisera och göra samarbetet mellan till exempel vården och kommunerna bättre.

– Förbättrad arbetsmiljö så att personalen orkar vara kvar.

– Mer satsning på fortbildning.

– En enda primärvårdsförvaltning i hela Skåne så att vården blir mer jämlik.

Välkomnar brevet

Regionrådet Anders Åkesson (MP) är den som är högst ansvarig för primärvården och han säger att han välkomnar brevet från läkarna.

– Det finns en oro hos de som jobbar i primärvården och den oron känner jag också, säger han.

– Vi har haft en budget framme som skulle ge mer resurser till primärvården, men vi fick tyvärr inte gehör för den.

Han syftar på att oppositionen sa nej till en skattehöjning. Och som vanligt i de här sammanhangen så skyller regionledning och opposition på varandra.

– Vi hade i vårt förslag lagt 100 miljoner mer till primärvården utan en skattehöjning, säger Gilbert Tribo (L)

– Men vi tror inte att det i första hand är mer pengar som primärvården behöver, utan till exempel då fortbildning och att man jobbar på ett annat sätt.

Flytta arbetsuppgifter

Anders Åkesson menar dock att primärvården absolut måste få mer pengar under nästa budgetår.

– Men visst måste man titta på arbetssätten, säger han.

– Det är en diskussion som vi måste ha. Vem ska göra vad i primärvården? Kanske kan man flytta arbetsuppgifter till sjuksköterskor och undersköterskor så att trycket på läkarna minskar.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.