Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem som helst kan nomineras till Lucia i Malmö – även en man

Uppdaterad
Publicerad

Senast på fredag måste nomineringarna till Malmö Lucia 2018 var inskickade till Malmö Stad. Det ska vara en person som är en god förebild och har varit en bra medmänniska. Kön, utseende och sångröst spelar ingen roll.

Det kan alltså bli en man som blir Lucia?

– Ja det kan det. Vi har valt att inte begränsa efter kön, säger Viveca Byhr Lindén, projektledare på fastighets – och gatukontoret.

Tre ansökningar

Hittills har det bara kommit in tre ansökningar, det brukar komma in mellan femton och tjugo, men det finns tid till på fredag att nominera någon. Personen ska vara över 18 år men någon övre åldersgräns finns inte.

– Vi har egentligen bara två kriterier, att man har gjort något för sina medmänniskor och varit en god förebild, säger Viveca Byhr Lindén.

Kan det vara kontroversiellt att välja en man?

– Ja det kan det kanske vara på några av de ställen vi besöker som äldreboenden och sjukhus men det här är inget spektakel utan ett seriöst projekt, säger Viveca Byhr Lindén.

Besked nästa vecka

En jury på fem till sex personer ska välja 2018 års Lucia i Malmö. De som nominerats kommer att få besked om vem det blir redan nästa vecka men alla andra får vänta tills den 30  november på att få veta vem som blev Lucia.

Sjunger bakom Lucia gör elever från Malmö latin skola.

De som nominerar ombeds att inte skicka in någon blid.

– Vi är stolta över att det här inte är någon skönhetstävling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer