Himlafenomenet syntes både från Malmö och över husknutarna i Västervik. Foto: Hans O Lloyd/Johanna Lindblad Ahl

Venus och Jupiter visar upp sig på himlavalvet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen har SVT i hela landet fått in många samtal om ljusfenomen som står blickstilla på himlen. Förslagen har varit många,  allt drönare till främmande makt och UFO. Men det mesta tyder på att det är planeterna Venus och Jupiter.

– Det är inget som vi har sett förut, bara ett fingers mellanrum säger, Helene Lloyd som bor i Sibbarp i Malmö.

Redan under tisdagskvällen har man över hela landet kunnat se planeterna Venus och Jupiter komma samman bara en grad ifrån varandra ungefär lika stort som fullmånen, något som Dagens Nyheter var först om att berätta.

Rent astronomiskt är det inget unikt med en konjuktion, ett möte det händer då och då. Oftast med flera års mellanrum, men det är idag som planeterna är närmast varandra.

– Att vi kan se de beror på att de är väldigt nära horisonten, men egentligen har man kan kunnat se planeterna under några veckors tid, säger Clas Svahn, journalist på DN och vice ordförande för riksorganisationen UFO-Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.