Vera Svahn fick kortisonsprutor när hon sökte hjälp för sjukdomen Vestibulit. Över 50 andra har behandlats på samma sätt, trots att det inte är praxis inom svensk medicin. Foto: Raphaelle Sisask/ SVT

Vera, 20, behandlades för vestibulit av den nu avstängde läkaren

Uppdaterad
Publicerad

En skånsk läkare har behandlat minst 50 kvinnor med kortisoninjektioner för vestibulit – trots att det inte är en godkänd behandling i Sverige. Vera Svahn är en av de som behandlats av läkaren. Hon upplevde att hon blev bättre efter att ha behandlats av den nu avstängde läkaren.

Vestibulit är en sjukdom som innebär smärta i och runt öppningen till slida och drabbar flera tusentals kvinnor i Sverige.

När Vera Svahn sökte en tid på ungdomsmottagningen där den aktuelle läkaren arbetade hade hon varit hos flera olika vårdinstanser utan att ha blivit hjälpt.

– Det känns som att jag fått livet tillbaka. När man är sjuk, och inte blir frisk, så greppar man ju efter halmstrån, säger Vera Svahn.

En kvinna drabbad av kraftiga smärtor

Men att enskilda personer upplever att de mår bra av en behandling räcker inte för att den ska tillämpas, enligt Jan Bleckert, chefläkare och specialist i allmänmedicin. Forskningsläget är för tunt.

– Det finns ett fåtal undersökningar som gjorts men de har inte kunnat avgöra att den här metoden är effektiv. Och alla läkare ska handla enligt det vi kallar för vetenskap och beprövad erfarenhet, säger han.

Nu ringer regionen upp alla de kvinnor som behandlats med kortisoninjektioner. Hittills ska en av kvinnorna som behandlats rapporterat att hon drabbats av kraftiga smärtor efter behandlingen.

Injektioner i ett känsligt område

– Vi misstänker inte att de här kvinnorna har fått några varaktiga kroppsliga skador. Men med tanke på hur känsligt det kan vara att ge en injektionsbehandling i ett område som är mycket känsligt hos en ung kvinna, så blir det också psykologiska faktorer att ta hänsyn till, säger Jan Bleckert.

Utöver att ha använt en oprövad metod kritiseras läkaren för bristfällig dokumentation, bristfällig uppföljning och för att endast ha remitterat vidare tre av kvinnorna till den specialiserade vården.

Långa köer till specialistsjukvården

Men väntetiderna till specialistsjukvården kan vara långa. När Vera Svahn skickade en egenremiss till vulvamottagningen i Malmö fick hon veta att väntetiden var ett år.

– Ett jättejobbigt besked, när man har så ont att man knappt fungerar i vardagen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.