Skånetrafikens enhetschef Aleksi Pohjolainen kan inte svara på varför det inte finns en samordning med SJ. Foto: SVT

Skånetrafiken: ”Vi finkammade Skåne på ersättningsbussar”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals resenärer satt fast på hemresan när Skånetrafiken och SJ misslyckades med att få tag i bussar under måndagskvällen. Julia Petersson från Malmö var en av dem.

Hon pendlar från Malmö till Höör vilket tar en och en halv timme varje väg och när hon då som igår på hemvägen blir nästan en timme försenad då blir det en gång för mycket.

– De senaste tre, fyra veckorna har detta skett väldigt ofta och exakt samma sak hände förra  veckan, säger Julia Petersson.

SE MER: Här är SVT Nyheter Skånes inslag

Aleksi Pohjolainen är enhetschef på Skånetrafiken och han berättar att elavbrottet sammanföll med ett signalfel vid Hyllie och Ystad.

– Det mesta av tågtrafiken var inställd.

Men väldigt många försenades betydligt mer än en bara en timme och hoppades åtminstone på ersättningsbussar som inte kom överhuvudtaget.

– Blir det en stor geografisk spridning så är det svårt att tillgodose behovet för resenärerna, säger Aleksi Pohjolainen.

Julia Petersson sa att hon förr kunde uppleva att man fick en ersättningsbuss vid inställda tåg.

– Men det senaste året har det inte kommit en enda.

50-tal bussar

Skånetrafiken har en specialentreprenör som just ska skaffa fram ersättningsbussar men igår vid rusningstid ville eller kunde inte ett 60-tal bussbolag ställa upp och bara ett 50-tal bussar gick att få fram.

– Vi har finkammat Skåne efter bussar för att folk skull komma hem men lyckades inte ur ett resenärsperspektiv, säger Aksel Pohjolainen självkritiskt.

”Bra fråga”

Ändå lyckades Skånetrafiken bättre än SJ som säger att pendlingsföretagen är snabbare på att boka upp ersättningsbussar och då kan man bli utan som igår. Och varför det inte finns en samordning med SJ är oklart.

– Det är en bra fråga men jag vet inte, säger Aleksi Pohjolainen.

Men för pendlarna är de ständiga problemen med tågtrafiken inte numera en källa till upprördhet.

– Man är snarare uppgiven, säger Julia Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.