Foto: SVT

”Vi måste prioritera den grova människohandeln”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen är väl medveten om att sexköpsbrott pågår i Malmö, men har haft fullt upp med den grova våldsbrottsligheten som slukat stora resurser att utreda. Nu tar polisen nya tag genom en utredningsgrupp mot människohandel, som startades förra året.

SVT Nyheter har de senaste dagarna granskat en massagesalong i Malmö som erbjuder sexuella tjänster.

Salongen ligger i ett industriområde i Malmö och är känd av polisen.

Prostitution på massagesalong

– Jag känner till att den finns men vi har svårt att uttala oss om eventuell brottslighet på massagesalongerna, säger Mattias Sigfridsson, sektionschef inom polisen.

”Ingen utreder sexköp”

Även regionsamordnaren mot människohandel, Lisa Green, är väl medveten om salongen. Hennes kollegor har delat ut informationsmaterial till kvinnor på många av Malmös massagesalonger i ett försök att hjälpa dem.

Hon välkomnar att polisen nu satsar mer resurser på att utreda människohandel.

– Periodvis har vi i princip inte haft någon som har tittat på sexköpsbrottet, koppleri eller människohandel, säger Lisa Green.

Kontaktar hyresvärdar

Polisen i Stockholm har gått på massage i syfte att se om salongerna erbjuder sexuella tjänster. En arbetsmetod som har lett till fällande dom, men inte har tillämpats i Malmö.

– Vi måste prioritera brott mot barn och människohandel, säger Mattias Sigfridsson.

En annan polisiär metod är att kontakta hyresvärden, som riskerar att bli straffrättsligt ansvarig om denne medvetet hyr ut lokaler som används för prostitution. Det ingår i brottet koppleri, som handlar om att främja eller dra nytta av prostitution.

– Det krävs att man organiserar och i vissa fall får ekonomisk vinning. Det kan vara att upprätthålla en lokal, ordna en internetsida, boka annonser eller transportera de prostituerade till adresser som de ska besöka, säger Mattias Sigfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prostitution på massagesalong

Mer i ämnet