Den växande vildsvinsstammen gör att vi ser ut att gå mot ännu ett rekordår när det gäller vildsvinsolyckor i trafiken. Foto: Johan Nilsson / TT

Vildsvinsolyckor ökar – nytt rekordår väntas

Publicerad

Vildsvinsolyckor ökar rejält i takt med att svinen blir fler i raslig fart: Åren 2010–2017 steg antalet vildsvinsolyckor med knappt 150 procent. Och allt tyder på att förra årets rekord slås i år igen.

Tre vildsvinsolyckor inträffade under loppet av bara en halvtimme på E22 i Skåne i veckan. Den ena slutade med att en man avled efter en kollision med en lastbil som hade väjt för vildsvin.

– Vi tror tyvärr att det kommer att bli rekordår igen, det måste bli en ovanlig december för att det inte ska bli det, säger Anders Sjölund, senior sakkunnig vid Trafikverket, till TT.

Vildsvinsolyckornas ökningstakt sticker ut bland andra viltslag på nationell nivå.

– En stadig trend. I första hand beror det på populationstillväxten, säger ekologen Anders Sjölund.

Gryning och skymning är tidpunkter på dygnet när risken för vissa viltkollisioner ökar, men för vildsvin finns olyckrisken under hela perioden mellan skymning och gryning.

– De är ju riktiga nattdjur, säger Anders Sjölund.

Ökar med språng

När vildsvinsolyckorna summerades av samarbetsorganet Nationella Viltolycksrådet vid utgången av 2011 var siffran 2 647 vildsvinsolyckor. I slutet av året därpå noterades den enskilt största uppgången på ett år med en ökning på nästan 59 procent. Statistiken visar ett vildsvinsolycksantal på cirka 3 600–4 800 årligen under åren 2012–2016. Men sedan blev det ett rejält språng igen med en ökning på knappt 28 procent till 6 082 vildsvinsolyckor i fjol.

Vildsvinens population är svår att sätta en siffra på, men enligt Anders Sjölund visar alla indikationer att den ökar.

– De har spridit sig söderifrån och från Sörmland samt Östergötland, och sprider sig på väg norrut nu. Och där får vildsvinen hjälp av klimatförändringarna kan jag tänka mig, säger han.

Älgar beskrivs som det allra farligaste viltslaget vid en kollision om man ser till risken för dödsolyckor och svåra skador.

– Men sedan kommer vildsvinet. Ett skadat vildsvin kan dessutom vara minst lika farligt igen på en olycksplats, för ett skadat vildsvin är inte att leka med, säger Sjölund.

År: Antalet vildsvinsolyckor:

2017:  6082

2016:  4757

2015:  4229

2014:  3783

2013:  3551

2012:  4198

2011:  2647

2010:  2445

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.