Lars Vilks Foto: Scanpix

Vilks ställer ut i Malmö

Publicerad

Den omstridde konstnären Lars Vilks ska ställa ut på ett privat galleri i Malmö i sommar.

– Sedan det här blev känt är jag helt nedringd. Det är kul eftersom jag kämpar för yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati. Själv är jag uppväxt i Mexiko, Kanada, USA, Nya Zeeland, Australien, Italien och Holland och det finns överhuvudtaget inte några rasistiska motiv bakom utställningen, säger galleristen Henrik Rönnquist till Sydnytt.

Möte med polisen

Det är ännu inte bestämt vilka bilder av Lars Vilks som galleriet kommer att ställa ut. Enligt galleristen är det upp till konstnären själv att välja vilka verk som ska visas fram.

– Jag tycker om Lars bilder, framför allt hans teckningar. Jag ger konstnären en frihet att bestämma själv och jag har förtroende för att han inte kommer att göra mig besviken, säger Henrik Rönnquist.

Lars Vilks uppges ha haft ett möte med polisen för att diskutera säkerheten runt utställningen eftersom hans konst tidigare orsakat stora protester och upprörda känslor.

– Jag kan inte säga något om säkerhetsarrangemanget. Vi hade ett möte igår med polisen om hotbilden, mer än så kan jag inte säga, avslutar galleristen.

Bryta isen

Så här skriver Lars Vilks själv om utställningen på sin hemsida.

– Till slut blev det en utställning med rondellhundsmålningar. Åtminstone ser det ut så.

– Nu skall det i alla fall göras ett försök att bryta isen och häva den censur som profeten åtnjuter som religionskritiskt undantag på grund av den starka brygd som kombinationen av skräck och rasism utgör, skriver Vilks.

En ständig provokatör

Visa

* Lars Vilks, född 1946, har varit den ständiga provokatören i sitt utforskande av gränserna för konsten och yttrandefriheten.

* På Kullaberg har han olagligt uppfört konstverken Nimis och Arx och skapat en fiktiv stat kring dem.

* Efter hans teckning av profeten Muhammed som rondellhund 2007 lever Vilks under ständigt hot. Två unga män har försökt sätta eld på hans bostad i Skåne, tre män var åtalade i Göteborg för påstådda mordplaner mot honom.

* Den 11 september 2012 deltog Vilks i ett möte med den kontroversiella organisationen Stop Islamization of Nations (Sion) i New York. Han har flera gånger gjort islamkritiska uttalanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer