Malmös polismästare Stefan Sinteus Foto: Arkiv

Vill stoppa mord genom metoder från USA

Uppdaterad
Publicerad

Malmös polischefer har åkt till USA för att se hur man där jobbar mot gängskjutningar, skriver Sydsvenskan. Metoden som kallas ceasefire används i ett 20-tal amerikanska städer och kan bli en modell för Malmö.

Polischeferna besökte New Haven, en stad på östkusten som bara har 130.000 invånare men ändå fler mord än Malmö.

Under polischefernas besök i New Haven inträffade ett gängmord.

– Jag slogs av tydligheten. Dödsskjutningen inträffade på lördagen. På måndagen greps en misstänkt gärningsman. På tisdagen hade man tagit fram ett åtgärdspaket för vilken repression man skulle tillämpa mot gänget som missbrukat polisens förtroende, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till Sydsvenskan.

Metoden som tillämpas i flera amerikanska städer bygger på att olika myndigheter gör analyser och tar in misstänkta kriminella för samtal.

Under dessa möten presenterar myndigheterna vad man känner till om den kriminelle och dennes gäng.

Myndigheterna kan antingen kan hjälpa personen eller göra livet surt för honom, skriver Sydsvenskan.

Översatt till svenska förhållanden skulle det vara allt från polis och åklagare till socialtjänsten, arbetsförmedlingen och frivården.

– Och det har faktiskt visat sig att personerna oftast avhåller sig från att skjuta. Kanske att personen fortsätter sin kriminella bana. Men de skjuter inte, säger Stefan Sinteus till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.