Rädda och aggressiva gatuhundar adopteras

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att svenskar adopterar gatuhundar från utlandet. Men hundarna har ofta svårt att anpassa sig och kan bli aggressiva. Många är också sjuka.

Det blir allt vanligare att svenskar adopterar gatuhundar från utlandet – men flera hundägare som vi pratat med vill nu varna andra som funderar på att adoptera från Rumänien. De har blivit besvikna och tycker att själva adoptionen hade många brister.

På landet i nordvästra Skåne bor hundälskaren Maria Johansson. Hon adopterade fyra hundar från Rumänien förra året.

Hundadoptioner

– Jag vill ta hand om de hundar som ingen annan vill ha och ville se om det finns en seriös organisation, säger hon.

Att adoptera en gatuhund är ett nytt, växande fenomen. Ett tiotal föreningar i Sverige adopterade förra året runt 1000 hundar från Irland, Spanien, Portugal och Rumänien. En av föreningarna är Dinas Ark. Maria och också Eva Eriksson från Västerås har adopterat hundar via dem.

– Jag vill gärna rädda alla djur, alla hundar, säger Eva.

Adoptionsansvarig

Både Maria och Eva engagerade sig sedan i Dinas Ark på olika sätt.  Maria följde bland annat med till det rumänska hundhägnet i Cluj där hon blev adoptionsansvarig. Men hon tyckte att det fanns för många brister så hon hoppade snabbt av.

– För många hundar i transporten, för många hundar där nere. Flera hundar som är sjuka, flera hundar som har stygn. Ägare som fått hit hundar utan att veta att de har stygn. De som kör transporten får inte veta det heller, säger Maria. 

Hundarna som de nu fått hem har haft svårt att anpassa sig till livet här. En av Marias hundar var så pass aggressiv att hon fick använda en träpåk för att skydda sig mot den. Till slut fick den avlivas.

– Om mina hundar gick fem meter från honom i hundgården kastade han sig in i gallret. Han tyckte att han skulle passa sitt  revir.

Rädd och aggressiv

Eva har nu också hoppat av Dinas Ark. Hon har även haft problem med en av sina två adopterade hundar. Den har inte kunnat socialisera sig med varken andra hundar eller människor, och skiftar mellan att vara rädd och aggressiv.

– Min stackars lilla Snurpa, hon gör vissa framsteg men tar lika många kliv tillbaka. Just nu får hon stanna här och vi kämpar på, men blir det inte bättre får hon somna in, säger Eva.

Efter att ha fått insyn i hur adoptionerna fungerar och hur hundarna påverkas av miljöbytena är de nu båda avskräckta.

De  är kritiska till hur enkelt det är att adoptera och utvärderingen av hundarna som skickas hit.

Med bara ett par klick på nätet går det enligt dem att göra en intresseanmälan och boka en hund. Många faller för de söta bilderna.

Avråder andra

Alla vill göra gott, men man gör ju det på bekostnad av hundarna, säger Eva.

– Jag avråder från att adoptera från Dinas Ark, transporten för hundarna är för jobbig, säger Maria.

Men de har haft svårt att föra fram sina åsikter i forumen på nätet. Stödet för föreningarna är enormt, och de upplever att de blir nedröstade.

– Jag kommer inte bli populär för att jag säger detta, men det är som en liten sekt. Det är en liten klubb för inbördes beundrande där man  hela tiden tycker att oh, vad du är duktig som tar en problemhund. Vi som är negativa slängs ut på en gång. Jag blev utstlängd fortare än vad jag hann blinka så jag har ingen chans att varna människor för problem som de kan få, säger Eva. 

Har du någon erfarenhet av att adoptera en gatuhund, kontakta vår reporter edina.hrustic@svt.se

Här finns mer att läsa:

Jordbruksverket

SVA

Tullen

FOTNOT: Dinas Ark har nu bytt ut sin transport och enligt föreningen lägger de nu ner mer arbete på att utvärdera de hundar som adopteras till Sverige. I tisdagens Sydnytt kommenterar Dinas Ark kritiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundadoptioner

Mer i ämnet