Foto: Mikael Nilsson

Villa och verkstad brann ned i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Den verkstad och och det boningshus som brann under tisdagsmorgonen utanför Sjöbo har brunnit ned under kontrollerade former. I den brandhärjade verkstaden stod brandfarliga gasflaskor som hindrade släckningsarbetet.

Branden ska enligt polisen i Ystad ha börjat runt klockan 4 i verkstadsdelen där det också fanns gasflaskor. En skytt ska ha kallats till platsen för att skjuta sönder gasflaskorna och förhindra risk för explosion.

Någon skjutning av gasflaskorna kunde inte genomföras eftersom det inte gick att komma åt dem. Räddningstjänsten kunde med hänsyn till explosionsrisken inte jobba fullt ut med släckningen av verkstaden och bostadshuset utan har istället inriktat arbetet på att förhindra spridning till en större intilliggande byggnad.

– Vi har arbetat i skydd och håller avstånd för att riskera att inte bli påverkade kärlsprängning, sade Håkan Månsson, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Förhindrade explosion

Räddningstjänsten lyckades hålla den del av verkstaden där gasflaskorna fanns tillräckligt kyld för att förhindra en explosion men varken verkstaden eller boningshuset gick att rädda. För att förhindra föroreningar till intilliggande vattendrag och marker valde räddningstjänsten att inte släcka elden med vatten utan lät fastigheterna brinna ned under kontrollerade former.

Räddningstjänsten lade istället kraft på att förhindra ytterligare spridning till en annan större ladugårdsbyggnad där bland annat en traktor och såmaskin stod parkerade.

– Nu är det bara småpyr och sådant men det kommer att pyra många timmar till. Sen stämmer vi av framåt eftermiddagen, säger Clas Jeppsson som är yttre befäl på Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.

Under eftermiddagen kommer polisen att spärra av platsen för en teknisk undersökning.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.