Kommuninvånare i både stad och på landsbygd uppmanas dessutom att vara förberedda – ha krisberedskap i form av exempelvis värmeljus, filtar, batterier och vatten hemma. Foto: SVT

Villaägare i Skåne riskerar frånkoppling i vinter: ”Ha krisberedskap”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för frånkoppling har ökat – och bland de första som riskerar att bli strömlösa i vinter är de som bor i villa i södra Sverige.

– Bor man i förort i en villa och inte finns i närheten av en samhällsviktig funktion kan man kopplas bort, säger Eons regionchef Peter Hjalmar

Frånkopplad el kan bli verklighet i södra delen av landet i vinter. Hur stor omfattning – och hur länge en frånkoppling skulle kunna vara – är oklart. Exakt hur stor risken att stå strömlös blir är det heller ingen som vet, men enligt Svenska Kraftnäts beräkningar har den gått från 39 timmar frånkoppling per driftssäsong – till 149 timmar, uppger Eon.

Vädjar om att spara

Länsstyrelsen Skåne mötte under tisdagen de skånska kommunledningarna ”för att diskutera frågor kring det rådande energiläget”. Det handlar i klarspråk om att ha beredskap och försöka undvika eventuell frånkoppling genom att börja spara på elförbrukningen i Skåne.

En vädjan om att spara gäller såväl företag som privatpersoner – och kommuner. Rebecka Persson, miljödirektör på Malmö stad, konstaterar att det kan finnas risk för avbrott för både näringsliv och privatpersoner – ett ovanligt scenario i en storstad, konstaterar hon.

– Det innebär att vi kan titta på att sänka innertemperaturer och hantera belysning – men det ska ses i en trygghetsaspekt, understryker Rebecka Persson som nu vill uppmana alla i Malmö att spara på el.

– Jag vill vädja till alla: sätt inte in element och använd inte fläktar på jobbet eller hemma. Ta på en tröja istället, säger hon.

”Ha krisberedskap”

Att sänka värmen är ett tips. Ett annat är att se över elförbrukningen under morgon och eftermiddag. Kommuninvånare i både stad och på landsbygd uppmanas dessutom att vara förberedda – ha krisberedskap i form av exempelvis värmeljus, filtar, batterier och vatten hemma.

– Läs på, fråga och ladda, och ha en ficklampa hemma, säger Rebecka Persson, miljödirektör på Malmö stad inför eventuella strömavbrott.

– Vi pratar ju inte veckor utan ström, så det tror jag de flesta hushåll klarar både här inne i Malmö eller på landsbygden, säger Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjarne Häggström är en av de boende i Kävlinges kommunala bostadsbolag som bor på Jakobsgatan och som nu fått inkassokrav efter dyra elräkningar. Foto: Johanna Holstein/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.