Vid spisen fanns en mängd kemikalier. Foto: ur förundersökningen

Ville bygga kärnreaktor

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige mannen från Ängelholm ”är väldigt intresserad av kärnfysik och strålning”. Men experimentet med en kärnreaktor hemma på köksspisen gick snett. Nu står han åtalad misstänkt för bland annat brott mot strålskyddslagen, olovlig befattning med kemiska vapen och krigsmaterielbrott.

I maj 2011 skriver han entusiastiskt på sin blogg: ”My project is to build a working nuclear reactor. Not to gain electricity, just for fun and to see if it's possible to split atoms at home.”

I juli får myndigheterna upp ögonen för hans experimenterande då han skriver till Strålsäkerhetsmyndigheten för att försäkra sig om att han inte ägnar sig åt några olagligheter.

I sitt mejl hänvisar han till sin blogg och berättar om sitt planerade projekt, ”att bygga en mycket primitiv kärnreaktor”.

”Nu undrar jag om jag bryter mot någon lag i och med detta?”

En till synes mycket tålmodig statlig tjänsteman besvarar mejlet en god stund in på eftermiddagen dagen efter:

”Ett kort svar på din fråga är att om du byggar en kärnreaktor utan tillstånd, så bryter du mot strängt straffbelagd lagstiftning.”

Invändningarna är flera:

”Att anlägga en kärnreaktor är också miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken (1989:808).”

Gör husrannsakan

Två dagar senare är det 15 grader, gråmulet och lätt regn i Ängelholm. Då gör polisen en husrannsakan i mannens lägenhet, sedan Strålsäkerhetsmyndigheten gjort en kontroll. Det beslagtagna radioaktiva materialet skickas till Studsvik i Nyköping för förvaring. Då mannen grips på eftermiddagen har regnet upphört.

På bloggen har då tjänstemannen bland kunnat ta del av en bild på en vanlig men ganska stökig köksspis. Och rubriken: ”A meltdown on my cooker!!!”

Fortsättningen på bloggen gör inte Strålsäkerhetsmyndigheten lugnare:

”No, it not so dangerous. But I tried to cook Americium, Radium and Beryllium in 96% sulphuric-acid, to easier get them blended. But the whole thing exploded upp in the air...”

Förvarades i sovrummet

”Han har förvarat materialet i en glasburk i sovrummet. Det är radium främst och americium. Det är även lite uran. Materialet har förvarats i tre separata burkar”, sammanfattar polisen sitt förhör.

I polisförhör berättar 33-åringen vidare att de radioaktiva komponenterna kommer från brandvarnare som han plockat i sär. Han har också via nätet köpt ”radioaktiva föremål härstammande från klockvisare”.

Strålskyddslagen ställer höga krav på den som bedriver ”verksamhet” med radioaktiva ämnen.

”Han hade inte vidtagit några som helst försiktighetsmått, där fanns inga skydd alls. Verksamheten har bedrivits rakt under en köksfläkt i ett ej slutet ventilationssystem, bland annat”, säger Strålskyddsmyndighetens inspektör till polisen.

Och han tror inte att 33-åringen hade kunnat lyckas bygga den kärnreaktor han hade önskat:

”Nej! Långt därifrån. Han saknade så väl ämnen som adekvat utrustning för detta. Det var aldrig tal om att vi trodde att något sådant heller pågick. Vår kontroll företogs för att kunna konstatera att den verksamhet som han bedrivit inte kontaminerat honom själv eller hans lägenhet och i värsta fall hans grannar.”

Biologiskt stridsmedel

Förutom experimentet med en ”primitiv kärnreaktor” har han också hanterat ricin och arbin i lägenheten mitt i centrala Ängelholm. Det förra är av FN definierat som ett kemiskt vapen, det senare är ett biologiskt stridmedel och räknas därmed som krigsmateriel.

I sakkunnigutlåtandet från Statens kriminaltekniska laboratorium beskrivs fyndet som skickats vidare till Totalförsvarets forskningsinstitut:

”Grågrumlig vätskerest i brun droppflaska märkt: 'Warning! Extremly toxic. Contains ricin and abrin. Avoid ingestion, inhalation and skin-contact. No antidote or treatment is available' – Vänster om spis/köksbänk”

Fyndet beskrivs som mycket giftigt – det skulle kunna döda 100 personer om det injiceras.

Förhörsledaren: ”Så sammanfattningsvis kan man säga att det var ett fullt fungerande gift, i tillräcklig mängd för att döda ett flertal personer, som ni analyserade!”

Försteforskaren vid FOI: ”Ja visst, om uttrycket tillåts så 'kan jag ta gift på att det är aktivt'.”

Enligt förhöret med 33-åringen har han skaffat gifterna för att han har ett ”fascinerande intresse för farliga saker”. Han har läst på om ämnena på nätet och beställt dem från en tysk fröhandel.

”Kräktes blod”

– Jo, visst visste jag att det var mycket giftigt, hade läst om det på nätet. Jag blev själv påverkad av framställningen på så vis att jag kräktes blod samt hade blod i avföringen dagen efter framställningen, säger 33-åringen i förhöret med polisen.

I förhör med polisen uppger 33-åringen att han nu ändrat inriktning på sitt intresse.

Han ”uppger att han avstår beslaget i sin helhet, då han nu endast ämnar studera ämnet teoretiskt. Således inget anspråk”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.