Vindkraft skapar nya yrken

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften har gått från att vara en dyr ifrågasatt energiform till att bli både lönsam och en del av vår landskapsbild.

Branschen skriker efter arbetskraft och nu i dagarna startar två nya utbildningar som har vindkraft som gemensam nämnare.

Den här veckan startar två helt nya utbildningar som båda handlar om vindkraft.

Karolina Reinholdsson har precis påbörjat den tvååriga utbildningen till vindkraftstekniker:

-Jag har ju ett miljöintresse och jag kände att, som fysiklärare som jag egentligen är utbildad till, så fanns det inga jobb. Dessutom är det ganska jobbigt att jobba i skolan också. Så jag kände att jag ville göra nåt nytt som ändå handlar om fysik.

Susanna Hogell studerar till landskapsarkitekt och ska nu gå SLUs nya kurs om vindkraftsplanering:

– Det känns som ett väldigt aktuellt ämne med förnyelsebar energi, så jag är väl mest intresserad av att lära mig mer om min yrkesroll som landskapsarkitekt.

Anna Bengtsson är också blivande landskapsarkitekt:

– Det är många som tycker mycket om vindkraft, både positivt och negativt, men jag vill veta lite mer var jag står i det hela.

Liksom Eva Rumpunen:

– Det är klart att vindkraften påverkar ju miljön och omgivningen. Det är en utmaniing att se om vi kan placera dem rätt och göra vad vi kan.

– Att jobba med vindkraft innebär också att man måste förstå vad vindkraft innebär, vad verken kräver för miljö för att kunna producera el på ett optimalt sätt och det krävs också att man förstår vilka olika storlekar, tekniker som finns att välja mellan, säger Karin Hammarlund som är vindkraftskoordinator på SLU i Alnarp.

Jörgen Aal-Flood är vd på Lernia, som samtidigt startar en tvåårig utbildning till vindkraftstekniker:

– Det som behövs, förutom det vi såg innan med planering och landskapsarkitekter, är kvalificerade tekniker för att montera, drifta och underhålla maskinerna. Och sen finns det naturligvtis också en slutdemontering. Och hela den livscykeln har vi för avsikt att utbilda personal som klarar av.

Eftersom vindkraften är en expansiv internationell bransch så är tanken att studenterna ska kunna jobba var som helst i världen:

– De ska kunna röra sig på en global marknad. Det betyder att de ska kunna röra sig obehindrat med engelska och de teniska termerna som finns inom området. Också kombinerat med den färdighet och yrkeskunskap som finns.

Karolina Reinholdsson hoppas att hon ska få mycket praktik och lära sig sköta maskiner.

Och Jörgen Aal-Flood, vd på Lernia, nästan lovar att de som utbildar sig till vindkraftstekniker kommer att hitta arbete:

– De kommer få jobb. Det säger företagen. Det finns ett stort underskott, avslutar Jörgen Aal-Flood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.