Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är väl lämpade för att bli servicehamn åt vindkraftparken ute på Kriegers flak, säger Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn. Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX/Gunilla Fritze/SVT

Vindkraft till havs kan ge arbetstillfällen i land

Uppdaterad
Publicerad

Tre mil söder om Trelleborg ligger Kriegers flak där Sveriges största havsbaserade vindkraftpark ska byggas. I land går hamnchefen och hoppas på att detta ska ge arbetstillfällen på land. Men det är inte självklart att Trelleborg ska få uppdraget som servicehamn.

I maj gav regeringen byggtillstånd för en vindkraftspark på den svenska sidan av Kriegers flak, som ligger cirka tre mil söder om Trelleborg. I området har Tyskland och Danmark redan vindkraftverk och dessa syns när det är klart väder från hamnen i Trelleborg.

– Jag hoppas vi ska se ännu fler vindkraftverk, säger Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn, när han tittar ut genom ett av fönstren på sitt kontor.

Byggstart 2028

Jörgen Nilsson vill att Trelleborg blir servicehamn åt vindkraftparken, som Vattenfall planerar att bygga ute på Krigers flak. Byggstart preliminärt 2028.

Det ska bli sammanlagt 35-50 vindkraftverk som ska producera omkring 2,6 TWh per år, vilket motsvarar årsbehovet av el för en halv miljon hushåll i Sverige.

– Vi blir en nod som har nära till Kastrup och Sturup och vi kan transportera personal ut till vindkraftparken, säger Jörgen Nilsson.

Fler hotellnätter

Han kan inte säga hur många nya arbetstillfällen det kan bli om Trelleborg får uppdraget som servicehamn.

– Det kommer att betyda att vi behöver fler människor i hamnen, men den stora vinsten ligger i att kommunen kan få intäkter, fler hotellnätter och verkstäder som kan få uppdrag till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.