Per Tryding, vice vd Sydsvenska handelskammaren, tror att en vindkraftspark till havs kan innebära fler jobb och lägre elpriser för skåningarna. Foto: Johan Nilsson/TT och Gunilla Fritze/SVT

Handelskammaren: Vindkraftspark kan gynna skåningarnas plånböcker

Uppdaterad
Publicerad

En ny vindkraftspark i Österjön kan innebära att skåningarnas elpriser sjunker och fler arbetstillfällen. Det förutspår Per Tryding, vice vd Sydsvenska handelskammaren.

– Det här är jättepositivt som vi ser det. Så fort den här parken kopplas in så kommer det direkt att sänka priserna. Det kommer att märkas i plånboken, säger Per Tryding.

Den nya parken vid Kriegers flak beräknas producera 2,3–2,8 TWh el per år. Det motsvarar en femtedel av Skånes elbehov, eller 500 000 villors årsförbrukning.

Tryggar eltillgång för företag

Enligt Sydsvenska handelskammaren kommer företagen att få en stabil eltillgång och därmed våga investera. Vindkraftsparken kommer i så fall också att innebära fler jobb.

– Dels är elpriserna väldigt viktiga för företagens förmåga att framställa. Dels kommer själva bygget av dessa parkerna att bli en jättebusiness i framtiden, säger Per Tryding.

Parken beräknas bli klar 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer