Pia Almström (M), ordförande i kommunstyrelsen, tror att utsikten kommer att förstöras. Foto: SVT/Drago Prvulovic – Scanpix

Kävlingepolitiker om vindkraftspark: ”Det kommer inte se fint ut”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftverk planeras i Öresund  i vattnet mellan Lomma och Barsebäckshamn. Något som politiker i Kävlinges kommunstyrelse har skilda åsikter kring.

Det rör sig om ett 20-tal vindkraftverk som planeras att placeras ute i vattnet mellan Lomma och Barsebäckshamn. I nuläget samlas det in åsikter från både privatpersoner och myndigheter inför möjligheterna med att bygga en vindkraftspark.

Eolus är det elföretag som tagit initiativet till det eventuella bygget av vindkraften.

– Det är viktigt att betona att det är väldigt tidigt i processen just nu. Men det finns goda möjligheter för att bygga en park, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef för Eolus.

Underskott av el

Skåne är en del av elprisområde fyra som innefattas av södra Sverige. Här finns det ett underskott på el då man förbrukar mer än vad det produceras.

– Det produceras tre terrawattimmar el per år i Skåne samtidigt som det görs av med 13 terrawattimmar. Och en av anledningarna till att elen är dyrare i Skåne om man jämför med norra Sverige är just för att det är ett stort underskott av el. Vi ser ett stort behov av lägre priser och ny elproduktion, säger Johan Hammarqvist.

Efter samråd med Kävlinge och Malmö kommun ska det fattas ett beslut om att bygga vindkraft i vattnet både där och utanför Lomma. Men kommunstyrelsen i Kävlinge har svårt att enas om vindkraften.

Kommer inte se fint ut

Pia Almström (M) är ordförande kommunstyrelsen i Kävlinge.

– Det kommer ju inte se fint ut och det förstör ju utsikten på den vackra kuststräckan som är en av de sista kring Öresund som inte är exploaterad, säger Pia Almström.

Stina Larsson (C) andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Kävlinge, är däremot positiv till vindkraftsverket.

– Klimatkrisen är här och nu. Så vi behöver ju göra något åt vår energitillgång för att kunna producera el här nere i vår del av landet.

Utredningsområdet för vindkraftsparken ligger i mellersta Öresund mellan Saltholm och Lomma. Parkområdet planeras bli 12 kilometer långt och drygt två kilometer brett.

Vindkraftverken väntas stå klart tidigast 2026 om det blir verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.