Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Vindkraftverk lockar till sig fisk

Uppdaterad
Publicerad
Vindkraftparken Lillgrund lockar till sig fisk från omgivningarna. Däremot påverkar den inte den totala mängden fisk varken positivt eller negativt.

Det visar en rapport från Havs- och Vattenmyndigheten, HAV. Rapporten bygger på sjuk års studier av fiskbestånden i området, alltså både före och efter byggandet av Sveriges största havsbaserade vindkraftspark

Förutom provfiske har forskarna studerat undervattensljud och ålarnas vandringsmönster. Inte minst det senaste har varit omdiskuterat. 300 blankålar har märkts upp och deras vandringsmönster har studerats.

– Generellt kan vi inte se att det tar längre tid för blankålen att förflytta sig i området på grund av vindkraftparken. Men, enstaka längre förflyttningstider vid större elproduktion samt en liten ändring i passagemönster skulle kunna tyda på att vissa ålar påverkades av vindkraftparken, säger Ingvar Lagenfelt, utredare på vattenvårdsenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Alldeles intill de nya vindkraftverken ökade diskbestånden. Detta gäller bland annat för gulål, torskstensnultra och rötsimpan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer