Byn engagerar sig för att rädda Visseltoftaskolan. Foto: Henrik Nordell

Byskolan hotas av nedläggning – föräldrarna i uppror

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att byskolan i Visseltofta utanför Osby ska avvecklas. Nu kämpar föräldrarna för att få ha den kvar.

Byskolan i Visseltofta utanför Osby hotas av nedläggning på grund av för få elever. Till hösten beräknas det finnas färre än 10 barn i fyra årskurser. Barn- och utbildningsnämnden har redan beslutat om en avveckling. Den 8 april tar politikerna i kommunfullmäktige det slutliga beslutet.

– Det är sorgligt för bygden. Jag hoppas att de tänker igenom beslutet, för skolan är hjärtat i byn. I en liten skola får man bra självförtroende. Alla känner alla, det är ingen mobbning och inget bråk, säger Jokim Gullberg, förälder.

Osby

Kräver minst 30 elever

Kravet från Osby kommun är att skolan måste ha minst 30 elever för att få finnas kvar. Att behålla kvaliteten på undervisningen kostar 1,5 miljoner kronor extra per år. De pengarna vill kommunen spara in genom att samla eleverna i större enheter.

-Det är ett jättetråkigt beslut, men i dag finns inte de pedagogiska förutsättningarna att ha kvar Visseltoftaskolan. Det har varit svårt att rekrytera behöriga lärare och barnen behöver fler kamrater, säger Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Det finns ett underlag”

Hela byn engagerar sig nu för att skolan ska finnas kvar.

– För en liten by är det en jättestor grej att ha en skola. Vi har barn i en förskola som är full, så det finns ett underlag. Det är exklusivt att ha en sådan liten skola, säger Eva Karlsson (SD), andra vice ordf. i barn- och utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Osby

Mer i ämnet