SVT:s nya redaktion i Rosengård i Malmö kommer ge fler relevanta perspektiv, hoppas redaktionschef Göran Eklund. Foto: Johan Nilsson/TT

”Vita fläckar brukar oftast förknippas med glesbygd”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

År 2015 hade vi bara en redaktion i Skåne, i Västra hamnen i Malmö. Sedan dess har vi etablerat oss i Helsingborg, Kristianstad och Lund. Och nu är det dags för Rosengård.

Det är SVT:s strategi att vara nära er som är vår publik och uppdragsgivare. Vi är i allmänhetens tjänst.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Vita fläckar brukar oftast förknippas med glesbygd men det kan lika mycket handlar om områden i större städer där det bor många människor. Vår nya redaktion ska bevaka Rosengård men också Seved, Holma, Kroksbäck, Bellevuegården, Nydala, Hermodsdal och Lindängen.

Här bor nästan 60 000 personer, ungefär lika många som i till exempel Falun, Trollhättan och Nyköping. Områdena betecknas som särskilt utsatta eller som riskområden och medelinkomsten här är lägre än genomsnittet för Malmö. Det här är faktorer som kan skapa en klichéartad bild av hur det är här. Med vår Rosengårdsredaktion vill vi fördjupa och nyansera den.

Vår erfarenhet av att öppna nya redaktioner är att vi ger mer relevanta perspektiv och erbjuder publiken fler nyheter.

Våra reportrar Fanny Berg och Hamza Ftouni kommer att lyfta fram människor i deras vardag. De letar konstruktiva vinklar som denna kring Seved där tryggheten ökar och granskar, precis som de gjorde med nyheten om det förbjudna kebabköttet.

Fredagen den 8 december inviger vi redaktionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportrarna Fanny Berg och Hamza Ftouni är reportrar på SVT:s Nyheter Skånes nya redaktion i Rosengård. Foto: SVT

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.