Fiskaren Jesper Björk Rengbrandt och hans kollegor hoppas hinna få upp 50 ton skräpfisk innan isen lägger sig på sjön. Foto: Kenneth Sundin

Sövdesjöns skräpfisk ska stoppa stadsbussarnas soppatorsk

Publicerad

Nu ska Sövdesjöns vatten bli renare. Under hösten tas 50 ton vitfisk upp ur sjön och skickas vidare till biogasanläggningar.
– Det kan finnas bussar som rullar på braxar, konstaterar Anna Olsson, Kävlingeåns vattenråd.

Vattnet i Sövdesjön är grönt och grumligt, i sommar har sikten ibland varit mindre än en halvmeter. Stora mängder vitfisk som mört och brax lever i vattnet och de livnär sig på olika ämnen på botten vilket bidrar till att rester av gamla utsläpp och fosfor frigörs och virvlar omkring i sjön.

Skräpfisken ökar

Algblomningen ökar vilket gör att rovfiskar som gädda, gös och större abborre får svårt att jaga när sikten är dålig. På så sätt därmed ökar beståndet av ”skräpfisk” ytterligare.

Sedan en vecka tillbaka läggs därför ett jättelikt nät ut i sjön, 300 meter långt och nästan tio meter brett.  Det dras sakta över botten och samlar ihop vitfisken i en stor sprattlande säck som kastas ombord på en liten båt.

– Vi plockar sen snabbt bort rovfiskarna och kastar tillbaka dem, förklarar fiskaren Magnus Böcklin.

50 ton fisk hoppas man få upp

Vitfiskar som brax och mört blir kvar på botten av båten och skickas vidare till olika biogasanläggningar. Många kommuner kör sina bussar på biogas.

50 ton fisk hoppas fiskarna Magnus Böcklin och Jesper Björk Rengbrandt hinna få upp innan isen lägger sig på sjön.

– Och sen blir vattnet snabbt klarare. Det blir bättre fiske och bättre bad, säger Anna Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer