Foto: TT

Vittnesmål från Förintelsen läggs ut på nätet

Publicerad

Hundratals vittnesmål från Förintelsen läggs på fredag ut på nätet av Universitetsbiblioteket i Lund, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Det rör sig om 514 intervjuer med polska medborgare som suttit i nazisternas koncentrationsläger – bland annat i Ravensbrück, som fått ge namn till arkivet.

Intervjuerna, som översatts från polska till engelska med hjälp av donationer på tre miljoner kronor, gjordes 1945 och 1946 med personer som kom till Sverige med de så kallade vita bussarna och med FN-transporter. De omfattar 5 500 handskrivna sidor, och de intervjuade vittnar om mord, slavarbete, medicinska experiment och andra övergrepp.

– Det här projektet drog i gång bara någon månad efter att de hade kommit till Sverige. Minnet är ju förgängligt och väldigt många som överlevde Förintelsen valde att glömma bort väldigt snabbt, säger Håkan Håkansson, ansvarig för specialsamlingarna på Universitetsbiblioteket, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.