Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deltidsbrandmannen Pontus Thelander hoppas att brandstationen i Vollsjö får en ny chans genom en folkomröstning. Foto: Firaz Razak

Pontus vill ha kvar brandstationen: ”Finns mer än tätorterna”

Publicerad

Brandstationerna i Vollsjö och Lövestad ska slås samman. Därmed stängs stationen i Vollsjö och personalstyrkan bantas rejält. Men många Vollsjöbor vill ha kvar sin station och har skrivit på för en folkomröstning.

Före jul fick deltidsbrandmännen i Vollsjö uppsägningsbesked. Från att ha varit 12 blir nu bara fem kvar. En av dem är Pontus Thelander.

– I de bästa av världar så hoppas jag att beslutet rivs upp och att Sjöbo kommun förstår vad det betyder för bygden. Det finns ju mer än tätorterna att ta hänsyn till, säger han.

Dålig ekonomi gör att Skånes Räddningstjänstförbund, SÖRF, ska spara. I förbundet ingår Sjöbo, Simrishamn, Tomelilla och Ystad. Därför slås Vollsjö ihop med Lövestad och blir tillsammans 15 deltidsbrandmän.

Ny snabbinsatsbil

Lokalen i Vollsjö är uppsagd men de fem deltidsbrandmännen får en specialutrustad bil som ska finnas hos den brandman som har beredskap.

– Det är inte bara nackdelar, mindre larm som hjärtstopp kan man komma snabbare ut på men vid större trafikolyckor och bränder vill man ju vara ett team, säger Pontus Thelander.

Räddningsförbundets ordförande Stefan Lundgren(M) säger att snabbinsatsbilen finns på flera orter i Sverige.

– Samtidigt med larmet går det ut en större styrka men fördelen med snabbinsatsbilen är att den första personen är snabbt på plats.

Folkomröstning

Men i Vollsjö har många varit besvikna på beslutet och 3 000 namnunderskrifter har samlats in för att få till stånd en folkomröstning.

– Jag tycker det är ett dåligt beslut och nedvärderande mot landsbygden, säger Vollsjöbon Jerry Arvidsson.

– För byn är det jättesorgligt och som företagare så känns det oroligt, säger affärsinnehavaren Magnus Jogmar.

I dagarna räknas rösterna och bereds inför att kommande beslut i Sjöbo kommunfullmäktige den 28 februari men Stefan Lundgren(M) är tveksam till om det går att folkomrösta om detta.

– Därför att vi är fyra medlemskommuner som har lämnat över räddningstjänstverksamheten till ett förbund och då kan inte en kommun ha en folkomröstning som jag ser det. Då måste man samla in röster i de andra kommunerna också.

På Sjöbo kommuns hemsida kan man se den nya insatsbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.