Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Waldorfskolans rektor Kerstin Brüggemann välkomnar Skolinspektionens kritik och nu köper skolan in fler datorer till undervisningen på skolan i Hardeberga utanför Lund. Foto: Johan Dernelius/SVT

Efter kritiken – nu köper Waldorfskolan i Lund in datorer

Uppdaterad
Publicerad

Waldorfskolan i Lund köper in datorer till undervisningen efter Skolinspektionens granskning. Skolan är en av 27 Waldorfskolor i landet som får kritik för hur undervisningen bedrivs.

– Vi är en del av skolsverige och då är det styrdokumenten som gäller, säger rektor Kerstin Brüggemann.

Skolinspektionen har granskat 35 Waldorfskolor i Sverige. En av anledningarna till granskningen var dokumentärserien ”De utvalda barnen” som sänts i SVT. I serien vittnar många elever vid en Waldorfskola i Järna om brister i utbildningen. En del lärde sig inte läsa och skriva, istället var det fokus på dans, konstnärligt skapande och våldsamma lekar.

Rektorn: ”En välkomnad granskning”

230 barn går i F-9 på Waldorfskolan i Lund. Kerstin Brüggemann är sedan ett par år rektor på skolan. Hon är positiv till Skolinspektionens granskning.

– Det var en välkomnad granskning från vår sida. Vi kunde få syn på styrdokument som vi följer och ska följa, säger Kerstin Brüggemann.

Skolinspektionen riktar kritik mot att Waldorfskolan i Lund inte använder digitala verktyg. Elever berättade för inspektörerna att de aldrig fått söka på internet och de får be lärarna göra sökningar på internet när det behövs.

Kerstin Brüggemann säger att skolan redan tidigare planerat att öka antalet datorer, men att Coronapandemin kom i vägen. Dessutom har skolan i Hardeberga inte fått bredband installerat i tid.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.