Lunds Waldorfskola är en 1-9-skola och har cirka 200 elever. Intill skolan finns även en Waldorflekskola Foto: Per Lärka/SVT

Kritik mot Waldorfskolan i Lund – eleverna använder inte datorer

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av landets Waldorfskolor uppvisar brister inom flera områden. Det visar en ny tillsyn av Skolinspektionen. Lunds Waldorfskola, med cirka 200 elever, får bland annat kritik för att eleverna inte använder och lär sig om digital teknik i undervisningen.

Det är första gången Skolinspektionen genomför en övergripande tillsyn av landets Waldorfskolor. 27 av de 35 granskade skolorna uppvisar brister i minst ett av de sex inspekterade områdena.

– Bristen på digital teknik är en vanligt förekommande brist på landets Waldorfskolor. Det ska finnas digitala verktyg enligt läroplanen och enligt kursplanerna i de olika ämnena, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen till SVT Nyheter Skåne.

– Det är bekymrande att det är samma brister på många av skolorna. Det kan betyda att bristerna kan vara kopplade till Waldorfpedagogiken, säger hon.

”Motstånd mot datorer”

Så här skriver Skolinspektionen om bristerna på Lunds Waldorfskola:

”Elever i årskurs 3 berättar i intervju att de inte använder digitala verktyg i undervisningen. Dagen för intervjun ska eleverna dock söka information på internet om fåglar. Eleverna berättar att det är första gången de gör det. I intervju med elever i årskurs 6 framkommer att digitala verktyg har använts lite på musiken. Om eleverna behöver söka på internet gör läraren det åt eleverna”.

I en kommentar till SVT Nyheter Skåne skriver skolan: ”Huvudman har gett rektorn i uppdrag att höja det totala antalet digitala enheter, samt att skapa variation bland dessa. Elever från och med årskurs 1 har tillgång till digitala verktyg som används i undervisningen. Rektorn arbetar med att ta fram en planering som avser insatser för kompetensutveckling för de lärare som behöver det”.

Rektorn berättar också för Skolinspektionen att det finns ett motstånd mot digitala verktyg hos elevernas föräldrar.

Riskerar sanktioner

Hur kontrolleras att skolan följer era förelägganden?

– De redovisar skriftligt hur de ska leva upp till författningen och vi har även möjlighet att åka ut och göra en ny tillsyn, säger Anna Bergqvist på Skolinspektionen.

Senast den 21 november 2022 ska Lunds Waldorfskola ha åtgärdat bristerna.

Skolinspektionen har granskat Waldorfskolornas arbete inom sex områden: undervisning utifrån läroplanen, garanterad undervisningstid, vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, tidiga stödinsatser, samt trygghet och kränkande behandling.

Tillsynen har genomförts genom intervjuer med elever, lärare, personal i elevhälsan och rektorn samt rast- och lektionsobservationer.

Totalt har 35 skolor granskats.

I 27 av skolorna konstateras brister i minst ett av de inspekterade områdena.

I 15 av skolorna konstateras brist gällande arbetet med att säkerställa att eleverna får sin garanterade undervisningstid i enlighet med skollagen.

I 21 av skolorna konstateras brist gällande undervisning i enlighet med de nationella kursplanerna.

I 11 av skolorna konstateras brist vad gäller arbetet mot kränkande behandling enligt skollagen.

Källa: Skolinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.