Den 21 mars dödades två lärare på Malmö Latinskola. En 18-årig man har dömts till livstids fängelse för mord. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Försvaret yrkar på 14 års fängelse för lärarmord i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Klädd i svarta kläder, gråa strumpor och vita tofflor tittar den 18-årige mannen ner på sina händer när åklagaren Johanna Liljeblad och försvarsadvokaten Anders Elison håller sina slutanföranden i sal 4 i hovrätten över Skåne och Blekinge.

En större rättspsykiatrisk undersökning och Socialstyrelsens rättsliga råd har slagit fast att 18-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet den 21 mars eller vid tidpunkten för undersökningen.

Försvaret har under hovrättsförhandlingen hänvisat till gärningsmannens autism – som en förklaring till varför dådet kunde ske. Försvarsadvokat Anders Elison framhåller under den sista rättegångsdagen att yttrandet från det rättsliga rådet är olyckligt eftersom 18-åringens autism inte berörs.

Skoldådet i Malmö

– Om detta skriver rättsliga rådet ingenting överhuvudtaget, säger Elison.

Elison riktar även kritik mot att rättsliga rådet inte träffade 18-åringen utan enbart baserade sitt beslut på den rättspsykiatriska undersökningen.

Åklagaren yrkar på livstid

Hans nedsatta mognadsgrad och det faktum att han nyligen fyllt 18 år gör att försvarsadvokaten Anders Elison yrkar på 14 års fängelse.

Åklagaren Johanna Liljeblad yrkar på att livstidsdomen ska stå fast.

– Jag vill ytterligare betona, det är två offer. Det är två kvinnor som är döda, säger Liljeblad.

Åklagaren menar att det rättsliga rådet har utrett hans autismdiagnos eftersom det i yttrandet står att det inte har framkommit något som talar för att 18-åringen ”till följd av en psykisk störning har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt”.

– Det har inte kommit fram något som talar emot livstid. Oavsett hur man ser på eventuella förmildrande omständigheter, säger Johanna Liljeblad.

Låste in sig på toalett

Det var den 21 mars som en 18-åring låste in sig på en toalett på Malmö latinskola med två knivar, en yxa och en hammare. Iklädd halsduk, mask och hörselkåpor ställde han sig sedan utanför en annan toalettdörr.

Den kvinnliga lärare som kom ut därifrån attackerades först. En annan lärare som bevittnade attacken blev jagad genom korridoren innan också hon attackerades. Båda fick så svåra skador att de miste livet.

Lagändring

Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt för Malmö tingsrätt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige, och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet, sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.

Dom meddelas den 19 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet