Birgit Nilsson-stipendiet som tilldelats Henning von Schulman har delats ut till unga sångare i över tjugo år. Foto: Fayer Wien

Bassångare prisas med Nilsson-stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Bassångaren Henning von Schulman får årets Birgit Nilsson-stipendium för unga sångare.

Det är styrelsen för Birgit Nilsson stiftelse för unga sångare som beslutat att 2015 års stipendium ska tilldelas Henning von Schulman.

– Det känns jättekul. Förutom själva prissumman så har jag uppenbarligen gjort intryck på juryn så vi får se om det blir fler ringar på vattnet, säger Henning von Schulman, som befinner sig i Köln för att repetera inför premiären av Lucia di Lammermoor.

Växer in i sångarrollen

Sångkarriären började redan i Visby där Henning sjöng i flera körer. Sedan bar det vidare till Malmö för studier på Musikhögskolan och även Opera Akademiet i Köpenhamn. Idag arbetar han främst på Det Kongelige i Köpenhamn där han bland annat gjort titelrollen i Figaros bröllop. Men att se sig själv som just operasångare har tagit tid.

– Jag blev så van vid att säga att jag studerar till operasångare. Man har svårt att kalla sig operasångare när ens idoler kallar sig för operasångare, säger Henning von Schulman.

Hur ska du nu fira att du fått stipendiet?

– Jag har bjudit med mina föräldrar till prisutdelningen. Fram tills dess är jag i Köln, säger Henning von Schulman.

Priset delas ut på Malmö Opera den 21 maj klockan 14.00 under Birgit Nilsson stipendiekonsert.

Senast en bas fick stipendiet var 1994 och då gick det till bassångaren Åke Zetterström.

Birgit Nilsson

Föddes 1918 i Västra Karups socken i Skåne. Var en av 1900-talets största operasångerskor. Birgit Nilsson-stipendiet är ett nationellt stipendium för unga svenska sångare. Instiftades redan 1972 som ett minne till hennes sånglärare Ragnar Blennow från Åstorp. Nilsson har även instiftat världens största pris inom klassisk musik: The Birgit Nilsson Prize.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.