Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Hagenkötter, flyktigsamordnare i Ystads kommun, berätta varför han är orolig för ukrainska flyktingars säkerhet när människor öppnar upp sina hem. Foto: Ida Roos/SVT och TT

Ystads varning: Risker när privatpersoner öppnar upp sina hem

Uppdaterad
Publicerad

Många människor har velat hjälpa de flyktingar som nu kommer till Sverige från krigets Ukraina. Nu höjer Ystads kommun ett varningens finger för flyktingarnas säkerhet.

– De människor som kommer är väldigt utsatta och står i beroendeställning, säger Fredrik Hagenkötter, flyktingsamordnare Ystads kommun.

Ystad är en av kommunerna som fungerat som ankomstort för de människor som kommer till Sverige. Flyktingsamordnaren i kommunen tycker att det är fint att människor vill hjälpa till, men ser nu en säkerhetsrisk för de ukrainska flyktingarna.

– Att mötas upp av privatpersoner som vill hjälpa till kan vara jättefint men det finns även risker med det. Vi måste vara uppmärksamma på att fånga upp former av trafficking och människohandel som riskerar att inträffa i hamnen, säger han.

Privatpersoner har tagit betalt

Ett konkret exempel på hur människor redan har utnyttjat situationen i Ystad är att privatpersoner tagit betalt av flyktingar för att de ska kunna ta sig till Sverige, trots att det är gratis för ukrainska flyktingar att åka färja och tåg så länge man visar upp giltig legitimation.

– Vi har haft konkreta fall där flyktingar förklarat att de har betalat för att ta sig vidare till Sverige, det behöver de inte och det får inte förekomma.

Uppmanar folk att avvakta

Fredrik Hagenkötter uppmanar istället privatpersoner som vill hjälpa till att invänta information från myndigheter och istället ansluta sig till etablerade organisationer.

– Avvakta till att kommuner och myndigheter hör av sig och vill ha hjälp, vill de ha hjälp med boende så kommer de att höra av sig till er.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer