Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Padelspelandet på kommunens mark delar invånarna i Nybrostrand. Foto: SVT

Ystads kommun förbjuder padelspel – politiker vägrar följa beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Padelspelandet i Nybrostrand fortsätter att störa grannarna trots Ystads kommuns uppmaningar om att verksamheten ska upphöra.

Men tennisklubbens ordförande, som också är politiker i den styrande treklövern i Ystad, vägrar följa beslutet.

– Det är inte så enkelt att han som tjänsteman bara kan säga att nu ska vi avveckla verksamheten, säger Fredrik Roxenius (M), ordförande i Nybrostrands tennisklubb och förste vice ordförande i socialnämnden i Ystad.

Padelspelandet på kommunens mark delar invånarna i Nybrostrand. De tre glasburarna har varit fullbokade stora delar av sommaren. Grannar som har klagat på bullret vill inte figurera med namn.

En granne har i sin anmälan till miljöförvaltningen uppgett att familjen tvingats investera 60 000 kronor i ljudisolerande fönster samt att familjen inte har kunnat vistas i trädgården på hela sommaren.

Tydligt bangljud från bollarna

– Padel går inte att jämföra med tennis. När bollen slår i, blir det ett tydligt bangljud, säger miljöinspektör Jon Hall, som mätt alldeles för höga ljudnivåer på villatomterna intill de tre padelbanorna, vilket Ystads Allehanda var först med att rapportera om.

Tennisklubben har i augusti fått ett föreläggande om att minska bullret. Samtidigt har markägaren Ystads kommun vid två tillfällen i år beslutat att stoppa padelspelandet, utan att klubben hörsammat uppmaningarna.

Struntade i kommunens uppmaning

I mars, när planerna på att bygga nya padelbanor uppdagades, skickade fastighetschefen Olof Hübner ett brev till Fredrik Roxenius. Där står det bland annat: ”Från kommunens sida som markägare vill vi vara tydliga (...) I dagsläget kommer vi inte att tillåta att ni anlägger ytterligare padelbanor”.

Ett besked som Fredrik Roxenius inte följde.

– Jag pratade med honom samma dag och förklarade för honom hur vår situation var. Det var inte möjligt för oss att säga stopp i det läget, säger han.

Den 29 juni skrev fastighetschefen ännu ett brev med uppmaningen att ”ni snarast behöver avveckla padelanläggningen”. Än en gång hade Fredrik Roxenius ett samtal med tjänstemännen, där hans version är att klubben fick grönt ljus för att fortsätta med vissa justeringar av verksamheten.

Hävdar att han fått klartecken

Istället för intervju med Olof Hübner får SVT en intervju med hans chef Sofia Öreberg som leder samhällsbyggnadsförvaltningen. Hon står fast vid att beskedet om avveckling av padelanläggningen fortfarande gäller.

– Vi arbetar med vilka lagliga utrymmen vi har för att agera i den här frågan, säger Sofia Öreberg, som menar att det är ovanligt att personer inte följer myndighetens beslut.

Fredrik Roxenius säger att klubben har tillstånd av markägaren enligt ett avtal från 1965 om att spela tennis på platsen och att kommunens bygglovsavdelning gett klartecken till bygget av padelbanor.

Att han också är politiker tycker han inte har med saken att göra.

– Jag har ingen möjlighet att uitfrån min roll i socialnämnden eller i Ystad Saltsjöbads fastighetsbolag utöva någon som helst påtryckning på det som händer kring tennisbanorna, säger Fredrik Roxenius (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer