Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare kom det 2-3 beställningar i veckan. Förra månaden fick Ystad tingsrätt över 600 förfrågningar från folk som ville ha ut förundersökningar. Nu inför rätten en avgift. Foto: Arvid Grange / SVT

Hundratals förfrågningar om förundersökningar till Ystads tingsrätt – nu införs avgift

Uppdaterad
Publicerad

600 förundersökningsprotokoll begärdes ut från Ystads tingsrätt bara i augusti. En ökning från i genomsnitt två till tre förfrågningar i veckan. Nu slutar de att lämna ut handlingarna via mejl, vilket gör att det börjar kosta pengar att få ut dem. 

Ystads tingsrätt bombarderades i somras med hundratals förfrågningar från allmänheten om att ta del av förundersökningsprotokoll (FUP), något som Ystads Allehanda tidigare rapporterat. Protokollen är allmänna handlingar som alla enligt offentlighetsprincipen har rätt att begära ut och läsa.

Men efter att antalet begäranden hade stigit från två till tre i veckan till 600 i augusti beslutade Ystads tingsrätt att sluta lämna ut handlingarna till allmänheten via mejl och istället skriva ut dem på papper. Det medför en kostnad på 50 kronor för den tionde sidan och därefter två kronor per sida.

Ökad arbetsbelastning

Mängden handläggningar innebar en ökad arbetsbelastning för handläggaren Mirja Nilsson, som måste maskera varje enskild FUP. Under sommaren blev arbetssituationen påfrestande och hon säger att det bland annat var därför beslutet fattades.

– Man drömde FUP:ar, man levde med FUP:ar och vissa gånger var man rätt så gråtfärdig och slutkörd mentalt, säger hon.

Liknande utveckling på Malmö tingsrätt

Ställföreträdande lagman på Ystads tingsrätt Fredrik Bohlin säger att det framför allt handlar om att de sett en trend där information om brottsutredningar sprids och säljs på nätet.

– Vi vill inte bidra till den fortsatta spridningen och uthängandet av personer som förekommer i brottsutredningar, säger Fredrik Bohlin.

– I praktiken kan man säga att det blir svårare för enskilda att få ut uppgifter från oss, så är det naturligtvis.

Även Malmö tingsrätt upplever en liknande utveckling och skriver i ett mail:

”Känslan är att det ökat varje år. Det finns både en intresserad allmänhet och databaser med utgivningsbevis som samlar in allmänna handlingar.”

Däremot skickar den tingsrätten fortfarande ut handlingar digitalt utan kostnad.

Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke är kritisk mot Ystads tingsrätts beslut:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Är det så att handlingen finns i elektronisk form är det naturligtvis bättre att man kan få den till exempel via e-post, säger Nils Funcke. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.