Foto: SVT

Ystadspolitiker anklagas för vänskapskorruption – körde över tjänstemän

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande Treklövern i Ystad anklagas för svågerpolitik av oppositionen. Detta efter ett beslut på onsdagen att gå emot tjänstemännens förslag om att återta kommunal mark som annekterats, bland annat av ledande moderater i kommunen.

– Det är så oerhört olyckligt när det uppfattas av allmänheten som om politiker får en gräddfil, säger Marina Nilsson (MP).

– Det är svårt att bevisa men man blir misstänksam om att det är någon form av vänskapskorruption, säger Kevin Rasmussen (S).

Per-Olof Lind (L) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och är starkt berörd av anklagelserna:

– Jag tycker att det hårresande, ärligt talat. Jag har tagit otroligt illa vid mig av de här anklagelserna, säger Per-Olof Lind.

Mark bakom häcken

Ledande moderater i Ystad disponerar mark som egentligen tillhör kommunen och ska vara tillgänglig för alla. Det gäller mark bakom häcken till Ingvar Anderssons (M) och Gunilla Anderssons (M) fastighet. Hon är vice ordförande i kommunstyrelsen och han ordförande i bland annat kommunala Ystadbostäder.

Partikollegan Fredrik Roxenius (M) i Nybrostrands tennisklubb har trots ett uttryckligt förbud i ett mejl från Ystads fastighetschef byggt padelbanor på kommunal mark.

Jurister och tjänstemän vill återta marken

En juristfirma och kommunens tjänstemän har utrett frågan och föreslagit att all mark ska tas tillbaka av kommunen och återställas.

Men idag beslutade Treklövern med stöd av Sverigedemokraterna i samhällsbyggnadsnämnden att politikerna och ett hundratal andra Ystadbor ska få köpa eller nyttja marken om inte kommunen behöver den.

Enligt Per-Olof Lind har personer som annekterat kommunal mark inte gjort det medvetet.

– Vi ser inte Ystadborna som ”brottslingar”, säger han.

Förvaltningens förslag plockades bort

När beslutet idag skulle fattas hade förvaltningens förslag förvunnit ur dagordningen. Samhällsbyggnadschefen Sofia Öreberg säger att hon under sina fem år i kommunen aldrig varit med om att förvaltningens förslag till beslut tagits bort.

Enligt Sofia Öreberg ser förvaltningen stora komplikationer med att göra bedömningar om vem som ska få köpa mark eller inte.

– Det fanns ju också en anledning att man bedömde att det skulle vara allmän platsmark när detaljplanerna gjordes, säger Sofia Öreberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.