Förra veckan deltog runt 1 000 personer i en Black lives matter-demonstration på Ribersborg i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Black lives matter: Ny demonstration planeras i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en Black lives matter-demonstration mot rasism och institutionellt våld ska hållas i Malmö på tisdag eftermiddag. Hittills är nästan 2 000 personer intresserade av evenemanget på Facebook.
– Vi vill att det ska gå lika bra som det gjorde förra torsdagen, säger Andy Roberts, polisens lokalpolisområdeschef.

På tisdag eftermiddag planeras det för ytterligare en Black lives matter-aktion i Malmö. Den här gången på Möllevångstorget. 700 personer har svarat att de kommer på Facebookevenemanget, och nästan 2 000 är intresserade.

Demonstrationen riskerar därför, likt den som hölls förra veckan, att överstiga förbudet mot sammankomster på över 50 personer.

– Allmänna sammankomster med mer än 50 personer är inte tillåtet och vi kommer behöva agera därefter för att kunna hålla det, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef i Malmö.

I eventbeskrivningen på Facebook uppmanar arrangörerna alla demonstrationsdeltagare att hålla avstånd och att ha en god handhygien. De planerar även att dela ut ansiktsmasker och handsprit under demonstrationen.

Ännu inget tillstånd

Så vitt Andy Roberts vet har polisen i Malmö ännu inte fått in någon tillståndsansökan för demonstrationen, men polisen strävar efter att ge tillstånd om arrangören söker.

– Det är en demokratisk rättighet att få genomföra sin åsiktsyttring. Kommer det fler personer än 50 så får vi hantera det då, säger Andy Roberts.

Polisen hoppas att demonstrationen ska bli lika lugn som den som hölls förra veckan på Ribersborg.

– Vi vill att såna här arrangemang ska vara trygga och säkra för alla. Vi vill att det ska gå lika bra som det gjorde förra torsdagen, säger Andy Roberts.

SVT Nyheter har sökt arrangörerna till demonstrationen. Se bilder från den manifestationen 4 juni i Malmö i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Asma Mohamed och Janet Chikane deltog i manifestationen. Foto: Ebba Torstensson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer