Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zack Espinoza köpte en hjälm på en av Malmös största second handbutiker. Nu är han misstänkt för brott mot lagen om krigsmateriel. Foto: privat/SVT

Zack, 16, köpte gammal hjälm – misstänks för brott mot lagen om krigsmateriel

Uppdaterad
Publicerad

Zack Espinoza, 16 år, köpte en militärhjälm i en second handbutik i Malmö. Nu utreds han av polisen och riskerar att dömas för brott mot lagen om krigsmateriel.

– Det sätter en så stor oro i mig att alla drömmar om ett jobb i försvaret kan helt försvinna, säger Zack Espinoza.

Drömmen är att bli kustjägare. Zack går en gymnasieutbildning med inriktning mot uniformsyrken. På fritiden går han kurser som anordnas av Försvarsungdom.

Men han har också ett stort intresse för militärprylar. Ett intresse som lett till att han nu misstänks för både vapenbrott och brott mot lagen om krigsmateriel. Men Zack och hans föräldrar kan inte förstå hur det någon kan tro att han gjort något brottsligt.

– Det börjar kännas väldigt surrealistiskt, säger mamman Eva Marklund, som säger att hon mår mycket dåligt och har svårt att sova om nätterna.

Nasty Idols patronbälte

I höstas kom polisen på besök. Zack var misstänkt för vapenbrott och häleri. Det visade sig handla om annonser som Zack lagt ut på Facebook. När han var 14 år sålde han en kopia av patronbälte som han fått av sin far, Peter Espinoza, gitarrist i rockbandet Nasty Idols. Pappan köpte patronbältet med tomma hylsor i en klädbutik efter att han inspirerats av Motörheads skivomslag till skivan Ace of Spades.

– I polisrapporten stod det att jag hade stulit ammunition från Försvarsmakten och sålt det på Facebook. Det är ett patronbälte som köpts i en butik för typ 30 år sen. Det är en klädesaccessoar, säger Zack Espinoza.

Militärhjälm modell 90

Det andra brottet avser en svensk militärhjälm modell 90. Zack köpte den på en second handbutik i oktober förra året. När han satte in en annons om att sälja hjälmen blev han misstänkt för häleri, att han befattat sig med stöldgods.

Men när han visade upp kvittot från butiken lades hälerimisstankarna ned. Försvarsmakten var dock inte nöjda med det beskedet och gjorde därför en ny anmälan – den här gången om brott mot lagen om krigsmateriel.

Zacks advokat Rebecca Sofiadotter Lepic är kritisk till anklagelsen.

– Det är svårt för en vanlig människa att förstå att det som säljs på en second handbutik kan vara olagligt och omfattas av lagen om krigsmateriel, säger hon.

Varken åklagaren eller Försvarsmakten vill kommentera misstankarna i förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.