Foto: TV2 Lorry

Zahid har stoppats av polis tre gånger på en månad

Uppdaterad
Publicerad

Efter terroristattackerna i februari har säkerhetsnivån höjts kraftigt i Köpenhamn. Det betyder bland annat att beväpnad polis genomför visitationer på gator och torg. Men det möter också protester. Några reagerar starkt på polisens hårda tag, och känner sig utpekade.

Zahid Latif var på väg för att träna när han blev stoppad av beväpnad polis i det inre Köpenhamn. En polis tog hans väska medan han pressades in i en port av sex-sju andra och blev genomsökt.

– Jag fick tömma alla mina fickor, de kroppsvisiterade mig fullständigt och tog bilder av mig. Det var obehagligt, säger Zahid Latif.

Väskan innehöll bara sportkläder och några papper och efter visitationen släpptes han.

– Jag tycker det var en hemsk upplevelse, och jag fick ingen ursäkt, säger han.

”Otrygg och misstänkliggjord”

Han har pakistansk bakgrund, men är född och uppvuxen i Danmark. Tre gånger har han blivit visiterad sedan attentaten den 14:e februari.

– Jag tar kraftigt avstånd från det som hände då, men efter polisens behandling känner jag mig både otrygg och misstänkliggjord, säger han.

Efter attentaten  har säkerhetsnivån höjts i  Köpenhamn. Polisen har varit mycket mera synlig i gatubilden med både patruller och visitationer.

– Den dagen vi visiterade honom var det ett stort säkerhetspådrag, och det fanns en person vi skulle leta efter. Det är därför vi genomsökte honom, säger Mogens Lauridsen, befäl vid Köpenhamnspolisen.

Polisen: Nödvändigt ont

Zahid Latif har lämnat in ett klagomål mot den behandling han fått. Men enligt polisen är detta ett nödvändigt ont.

– Våra polismän är i en väldigt svår situation. Vi har ett allvarligt terrorhot mot Danmark, och de ska lösa en svår säkerhetsuppgift. Det ska de göra på ett sätt så att det inte händer något med dem eller några andra. Det är inte någon lätt uppgift, och jag tycker faktiskt att de har klarat det mycket bra, säger Mogens Lauridsen.

Vill ha en ursäkt

Zahid Latif hoppas på att få en ursäkt av polisen och en förvissning om att han inte behöver vara nervös för att vistas på Köpenhamns gator.

– Om jag hade råkat i panik och försökt springa därifrån så kunde de ha skjutit efter mig. De verkade vara beredda på det, säger Zahid Latif.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet