I åtta år har man kunnat välja att ladda ner böcker hemifrån från biblioteken. Men hittills har tjänsten utnyttjats ganska sparsamt. Först med läsplattorna har intresset börjat vakna så smått.
Zlatan slår rekord
Och med Zlatans bok ser det ut att bli rekord. 380 gånger lånades den ut under en enda vecka, bara på Malmö stadsbibliotek. Och liknande rapporter kommer från andra håll, bland annat Helsingborg.
– Vi ser att det är många nya användare som lånar, många som har skaffat lånekort online, säger Per Matsson, avdelningschef på Malmö stadsbibliotek.
– Det är en succé, faktiskt.
Oro på förlagen
Men succén har en baksida. För låntagaren är lånen gratis, men biblioteken får betala 20 kronor för varje nedladdning till förlagen. En utgift som man inte har någon större post för i sin budget. Och förlagen själva börjar oroa sig för vad konkurrensen kan innebära för deras egen utgivning av e-böcker.
– Det är framför allt ett problem för handeln som säljer e-böcker. Det är ju exakt samma produkt som biblioteken erbjuder, och då blir det snedvriden konkurrens, säger Magnus Nytell, VD för Bonnier Audio.
– Och om det är ett problem för handeln så är det också ett problem för oss och för författarna, tillägger han.
Det är alltså ett dilemma för både biblioteken och förlagen. Å ena sidan vill man nå datoranvändarna, å andra sidan vill man inte få ekonomiska bekymmer. De två parterna diskuterar nu olika sätt att begränsa e-boksutlåningen så att den mer liknar traditionell bokutlåning.
– Man skulle kunna göra som i USA, där biblioteken köper ett visst antal licenser till e-böcker. När de är utlånade får nästa låntagare vänta på att den förstes lån löper ut, säger Magnus Nytell.