Foto: SVT Sverige!

Zlatan vill se farlig ut som skulptur

Uppdaterad
Publicerad

Skulptören Peter Linde i Saltsjöbaden i Stockholm har fått uppdraget att föreviga fotbollshjälten.

 – De ringde från Svenska fotbollsförbundet och frågade om jag kunde göra Zlatan. Jag skulle göra honom så stor som möjligt så jag gjorde honom ända upp till taket, säger skulptör Peter Linde och skrattar.

Det var i augusti 2015 som han fick frågan och Peter Linde gjorde en mindre skulptur där Zlatan skrattar, gör en segergest och sliter av sig tröjan. Den blev fotbollsstjärnan inte så förtjust i.

– Han ville se farlig ut och jag förstår det för det är en väldigt manliga aktivitet på den där planen och en fotbollsmatch är egentligen ett ställföreträdande krig, säger Peter Linde i programmet Sverige, så nu ser Zlatan sträng och farlig ut istället.

Zlatan vill se farlig ut som skulptur Foto: SVT

Skulpturen av Zlatan är gjort i gips och frigolit. Han är iklädd i ett par shorts men är utan tröja. Peter Linde säger att många frågar hur lång tid det tar att göra en sådan skulptur.

– Jag arbetar med den varje dag tills jag inte orkar längre, vid sextiden brukar jag sluta men man tar ju aldrig tiden. Det är en känslosak att arbeta med en skulptur, säger Peter Linde.

Han arbetar med hela skulpturen och tar inte en kroppsdel i taget. Han filar, lägger till och drar ifrån.

– Det är inte så att jag först gör en fot och sedan nästa utan jag arbetar med hela skulpturen samtidigt, säger Peter Linde.

Peter Linde och Zlatan i studion Foto: SVT Sverige

Zlatan har varit i ateljén och haft synpunkter.

– Det får han ha även om det inte känns rätt alltid, men han har sagt till mig att jag skulle överdriva, säger Peter Linde och citerar författaren Karin Boye:

– Nog finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som är mödan värd.

Statyn över Malmösonen Zlatan ska stå utanför Friends Arena i Stockholm. Den kommer att bli 2,70 meter hög och i brons.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.