Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zymer Ismajli ser med sorg på sin bil som brann upp natten mot torsdag. Foto: Firas Razak/SVT

Zymers bil blev totalförstörd i nattens bilbränder: ”Skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bakom det 30-tal bilbränder som inträffat i Malmö under veckan finns människor som i ett slag fått sin vardag upp och nervänd. Zymer Ismajli får nu svårt att besöka sina barn eller åka till läkaren och någon ny bil har han inte råd att köpa.

Klockan tio på onsdagkvällen parkerade Zymer Ismajli  sin bil utanför sitt hem på Västra Skrävlingevägen i Malmö. Morgonen därpå möttes han av att hans och fyra bilar till på parkeringen var helt utbrända.

– Det är fruktansvärt faktiskt. Det är också så skamligt att bränna bilar utan anledning, säger han.

Vad ska jag göra, jag är pensionär

Runt 30 brända bilar i Malmö innebär också att runt 30 människor mer eller mindre måste styra om sin vardag och för Zymer Ismajli ställer bilbranden till stora problem.

– Jag brukar hälsa på mina barn som bor i Arlöv, Hjärup och Lund, det blir svårare nu. Jag kan inte bära alla tunga matkassar från affären, jag behöver kunna ta mig till läkaren. Allt detta behöver jag bilen till, så det är ganska jobbigt faktiskt, säger Zymer Ismajli.

Hans bil är försäkrad, men även om han får ut pengar kommer han inte ha råd att köpa någon ny bil.

– Vad ska jag göra, jag är pensionär. När man jobbar är det väl ok, men nu kan jag inte.

Tvingas hyra bil för att kunna jobbpendla

En annan man, som vill vara anonym, fick sin bil uppbränd på samma parkering. Han berättar att han nu kommer ha svårt att ta sig till jobbet.

– Jag jobbar i Trelleborg och tvingas nu hyra en bil, för egna pengar.

Även om vardagen blir problematisk för Zymer Ismajli, är det tanken på varför någon väljer att bränna bilar som förbyllar honom mest.

– Vem gör någonting sådant, jag kan inte förstå det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.