10 000 steg om dagen inte nog för magen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom det dystra besked från Högskolan i Kalmar för alla julfirare som lagt på sig ett extra kilo eller två över helgerna. En nu undersökning visar nämligen att den gamla rekommendationen på 10 000 promenadsteg om dagen inter räcker om man vill bli av med julmatsmagen.

En grupp med forskare med medlemmar från bland annat USA, Australien och Sverige har kommit fram till att det krävs minst 12 000 steg om dagen för att få bukt med vikten.

– Rekommendationen på 10 000 steg bygger egentligen på en gissning från 60-talet då stegräknaren kom från Japan, säger Anders Raustorp på Kalmar högskola till Smålandsnytt.

Den här gången har forskarna gjort en vetenskaplig undersökning på 3127 personer runt om i världen som försetts med stegräknare.

– Vi ser stegräknaren som ett medicinskt instrument för viktkontroll och i och med den här undersökningen har vi kommit fram till rätt dosering.

Anders Raustorp säger att det i framtiden kan vara intressant att forska på sambandet mellan hur många steg försökspersoner tar om dagen och nivåerna på deras blodtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.