Projektledaren Jens Karlsson och driftchefen David Nelson framför en arbetsplats där man håller på att byta ut gamla rör. Ett arbete som ska utföras av de nyanställda i framtiden. Foto: Tomas Nyström / SVT

10 nya jobb skapas i Hultsfred för att minska vattenläckor

Publicerad

Hultsfreds kommun har precis som många andra kommuner problem med att dricksvatten läcker ut i ledningarna. Omkring 20 procent – eller 200-300 kubikmeter vatten – beräknas gå till spillo bara genom läckage. Nu ska tio personer rekryteras och utbildas för att byta ut läckande vattenledningar.

– Vi ska starta en utbildning och utbilda rörläggare som vi sedan ska anställa. De ska enbart jobba med att förnya våra ledningsnät, säger David Nelson, driftchefen för VA på Östra Smålands Kommunalteknikförbund Hultsfred och Högsby. 

Nyligen kom en ny rapport från Sweco, som visar att det behövs flera olika åtgärder för att problemen med vattenbrist inte ska förvärras i södra Sverige. En åtgärd som tas upp i rapporten är just att minska läckage i dricksvattennätet.

Anställs för att minska läckaget

I Hultsfred pågår nu rekryteringen till de tio platserna på traineeprogram som ska löpa över tre år. 

– Efter tre år ska de vara fullärda och då har de en rörläggaranställning hos oss. De anställs enbart för att vi ska kunna komma i fatt med det undersatta ledningsunderhållet som finns, säger David Nelson.

Hur mycket räknar ni med att minska läckaget av dricksvattnet? 

– När man har gått igenom en sträcka så är ju läckaget noll på den sträckan. Det finns inga beräkningar på vad det blir på lokalen, utan man vill ju ner till noll, men där är det nästintill omöjligt att hamna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.