– Folk kommer att förstå sitt biljettpris bättre. Nu bygger det på sträckan du åker, punkt slut, säger Peter Wretlund (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.
Både Skånetrafiken och Östgötatrafiken tillämpar redan systemet med ”personliga zoner”, som enligt förslaget från kollektivtrafiknämnden ska ersätta dagens linjebaserade zonsystem i Kalmar län.
Bakgrunden är att Kalmar län idag är indelat i 89 olika kollektivtrafikzoner – något som varit rörigt och gjort att biljettpriserna kunnat variera beroende på vilken sida om en zongräns du valt att kliva på bussen.
Zon anpassas efter fågelvägen
Personliga zoner innebär i korthet att zonerna anpassas efter var resenären reser ifrån och hur långt hen ska resa, och inte är geografiskt bundna. Hur många zoner man behöver passera och därmed betala för, beräknas efter resans totala sträcka i kilometer – fågelvägen. Zonerna visas vid resesökningen som cirklar och täcker geografiskt den sträcka resenären önskar att resa.
– Framför allt blir det som jag ser det mycket mer rättvist. Har du haft otur och bott på fel sida om en gräns har du fått betala mer, det har varit svårt att förklara detta, säger Peter Wretlund (S).
Kostnadsneutralt
Hur stora de nya personliga zonerna ska vara och därmed hur många som krävs för att täcka hela Kalmar län har man ännu inte bestämt. Men i det mest extrema fallet kan 89 kollektivtrafikzoner bantas ner till, som minst, sex stycken.
På Öland skulle det exempelvis innebära att dagens 16 zoner blir 2 eller 3 till antalet.
Enligt den utredning som ligger till grund för förslaget så ska färre zoner vare sig innebära några större intäkter eller förluster för KLT. Det nya biljett- och betalsystem man planerar att införa är redan riggat för en modell med personliga zoner.
Förslaget har nu lagts fram till regionfullmäktige som väntas fatta beslut i juni, men systemet kan som tidigast införas i början på 2023.