Tanken är att den nya tjänsten ska avlasta jourcentralen och akuten men de som har vant sig vid att ringa sin vårdcentral med sina sjukvårdsfrågor kan fortsätta att göra det.
– 1177 är ett komplement till vård- och jourcentralen men fördelen med att ringa 1177 är att du som sjuk eller undrande får kontakt med en sjuksköterska direkt, säger Britt Forsberg som är chef för de upplysningscentralen i Nässjö.
30 sjuksköterskor
Sjukvårdsupplysningen bemannas av 30 sjuksköterskor och målet är att 90 procent av de som ringer ska få kontakt med en sköterska inom tre minuter.
Enligt Britt Forsberg handlar omkring hälften av alla sjukvårdsförfrågningar om barnavård och barnhälsovård och eftersom bvc ofta har begränsade telefontider tror hon att 1177 kommer att bli ett lyft för sjuka barn och deras oroliga föräldrar.
Kommer inte åt journaler
Men den nya rådgivningen ställer också nya krav på dem som ringer. Eftersom Landstinget i Jönköping valt sjuksköterskorna som svarar på 1177 inte har tillgång till patientjournaler måste de som ringer själva ge bakgrund och andra uppgifter som kan behövas för att rådgivningen ska bli rätt.