– Mängden sopor har ökat mycket såsom trasiga kläder, textilrester, strumpor, underkläder och smutsigt och kontaminerat material. Nu förstörs en hel del bra textil genom att det läggs blöt textil ihop med det, säger Torbjörn Carlreus, chef på arbetsmarknadsenheten i Högsby kommun.
Sedan årsskiftet är det förbjudet att slänga kläder och textil i vanliga hushållssopor – allt ska lämnas till återvinning som i sin tur ofta hamnar hos en biståndsorganisation som Human Bridge.
Samarbetar med kommuner
Human Bridge, som är Sveriges största insamlare av kläder och textil, åker runt fem dagar i veckan i södra och mellersta Kalmar län och hämtar textilier från insamlingarna på återvinningscentraler och återvinningsstationer. Kläderna sorteras sen i Högsby och skickas vidare till second hand-affärer och som bistånd till andra länder.
Se bilder inifrån sorteringen – som ökat från 40 till 80 ton i månaden sen årsskiftet – i klippet.
Men den stora ökningen av skänkta kläder och textilier har fått flera insamlingsorganisationer och avfallsbolag att säga ifrån om att situationen inte är hållbar och att mycket kläder istället får gå till förbränning.
– Det har blivit omöjligt, det är en volym som vi inte klarar av. Vi kan inte hantera det längre, säger Torbjörn Carlreus.
Orolig för arbetsmiljön
På grund av den ökade arbetsbelastningen är han nu orolig för sin personal.
– Jag kan inte stå och se på när min personal sliter ut sig. Det är ohållbart att plötsligt fördubbla en verksamhet utan att öka personal eller fordon. Ansvaret ligger hos vår uppdragsgivare Human Bridge, avfallsbolagen och kommunerna att tillhandahålla rätt förutsättningar, säger Torbjörn Carlreus.
Lagen om insamling av textilier
Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter. Kommunerna har ansvar att samla in och sortera ut textilavfall.
Textilavfall som ska samlas in är avfall som består av:
• Kläder av textil
• Hemtextil
• Inredningstextil
• Väskor av textil
• Accessoarer av textil
Textilavfallet ska vara torrt och ska kunna sorteras för att i första hand kunna förberedas för återanvändning och i andra hand materialåtervinnas.
Syftet med det nya insamlingskravet är ett led i att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet, det vill säga samla in, sortera och tillgängliggöra materialet på marknaden för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning.
Källa: Naturvårdsverket