Tolvåringens historia förvånar tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om att en ensam tolvårig pojke från Bulgarien tvingats till Sverige för att tigga reagerar nu många andra EU-migranter i Jönköping.

Flera tiggare som Jönköpingsnytt pratat med säger att de blir förvånade när de hör talas om tolvåringens historia. De har inte hört om så unga människor som kommit helt ensamma till Sverige utan släkt eller vänner.

– Den som tagit hit tolv-åringen borde straffas, säger Constantin Ioan Ismael, en av EU-migranterna i Jönköping.

Han och flera andra säger att de vet om att så unga personer som 15-år varit här och tiggt, men då har de tagits hit av släkt eller vänner och har människor på plats som de kan leva med.

Hotad och rädd

Constantin säger att många av de unga tiggarna är väldigt tuffa mot de äldre.

– De vill komma intill de bästa platserna och jag blir ofta hotad och känner mig rädd.

Ligi Pintican-Englöf har arbetat med romernas situation i över 20 år och hon säger att hon också stött på 15-åringar som står och tigger och att det måste finnas någon slags organiserad verksamhet bakom barnen som kommer hit.

– Men det handlar nog om att släkt och vänner står bakom.

Kom ensam till Sverige

Det var i lördags som polisen omhändertog en tolvårig pojke som satt och tiggde utanför en mataffär.

Pojken uppgav till polisen att han blev upplockad av en man i sin by i Bulgarien med löfte om att han skulle få ett jobb i Sverige. Mannen ordnade en flygbiljett till pojken och behöll hans pass men i stället för jobb blev han placerad utanför en mataffär för att tigga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.