Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Stensson förberedde för hockeyträning när några spelare upptäckte den skadade mannen. Foto: On Scene Sverige/SVT

Hockeytränande tjejer upptäckte den skjutne mannen – hör deras ledare berätta

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar från flera idrottsklubbar hörde skotten som avlossades vid Arenastaden i Växjö på torsdagen. Nu sträcker föreningarna ut en hand till de som behöver stöd.

I närheten av platsen där skottlossningen skedde ligger en ishockeyarena, fotbollsplaner och friidrottsplaner där det var både matcher och träningar på gång.

Delar av Växjö Lakers tjejlag befann sig utomhus för att värma upp när skjutningen inträffade. Några av spelarna hörde skott och upptäckte sedan en skadad man.

I klippet hör du lagets materialansvarige Pär Stensson berätta om den dramatiska händelsen.

Lakers vd: ”Otäckt att det kommer så nära inpå”

Samtidigt spelade Lakers J20-lag match mot Oskarshamn, och efter händelsen spärrades vissa utgångar från Vida Arena av, berättar Johan Markusson, klubbens vd.

– Händelsen har inte med vår verksamhet att göra, men det är otäckt att det kommer så nära inpå. Vi finns som ett stöd, och har bett föräldrar vara uppmärksamma på sina barn och om det kommer några reaktioner, säger han.

Efter händelsen stämde lagledningen av hur spelarna i tjejlaget mådde vi flera tillfällen, just eftersom flera av dem sett den skjutne med egna ögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pär Stensson från Lakers berätta om stödet till spelarna i klippet. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Öster: ”Möjlighet till extra stöd”

Östers IF hade ungdomar i 13- och 14-årsåldern som tränade alldeles intill brottsplatsen, efter träningen fick de lotsas förbi polisavspärrningen av sina tränare. Klubben har kontaktat sina ledare för ett informera om möjlighet till extra stöd genom Riksidrottsförbundet, RF Sisu.

– Som idrottsledare kan jag inte påstå att det är jobbigt, eftersom vi snabbt fick veta att det var en isolerad händelse. Men som människa blir man ju påmind om att våldet kommer närmare gång på gång, säger Henrik Cajnerud, ungdomsledare på Östers IF.

Kallar till möte

Friidrottsföreningen IFK Växjö har kallat sina medlemmar till ett möte under fredagskvällen, för att svara på frågor och stötta varandra.

”Eftersom det säkert är många av våra ungdomar som mår mer eller mindre dåligt av att ha varit nära det inträffade, så kan det vara bra att bara träffas” skriver klubben på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.